Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 7 maj 2023

Lite mer skog i ditt hem

Det är skillnad på träbord och träbord. Med ett massivt träbord gjort av en och samma skiva från ett och samma träd får du in skogens liv och själ i ditt hem. Möbelsnickaren Pontus Tisell Norén berättar om olika träslag och designer – och hur du kan formge ditt eget unika bord.

De allra flesta bordskivor av trä som du kan få tag på idag, såväl från möbelindustrin som från mindre designers, snickare och tillverkare, är sammanfogade av en eller flera olika delar. Ibland kommer de från samma träd, ibland inte. Det kan vara jättesnyggt, men där finns alltid skarvar, kanter, gränser.

Varje bord blir unikt

Att däremot med ögon och fingrar kunna följa ådringen och se skiftningarna i färg och mönstring över en hel, solid bordskiva, gjord av ett enda stycke trä – det ger en alldeles speciell känsla. Det är exklusivt och det kräver sitt hantverk.

– Även om trädet inte längre har sina rötter i marken så finns trädets liv kvar i en sådan skiva. Varje träd har sin historia, och varje bord gjort av ett och samma stycke massivt trä blir unikt. Med ett sådant bord får du lite mer skog i ditt hem, och lite mer av skogens själ, säger Pontus Tisell Norén.

Pontus, möbelsnickare och designer, driver PTN Heritage med massiva träbord som specialitet.

Träbord gjorda av ett och samma stycke trä tillverkas endast av ett fåtal mindre hantverkare, och ofta i nära samråd med köparen. Du kan till stor del vara med och designa ditt eget unika bord: Från att välja träslag till formen på och utförandet av skivan och så vilka slags ben bordet ska ha.

– En del av mina kunder vill gärna ha kvar stockens naturliga former kvar i en eller flera av bordets kanter, då får du ett verkligt levande bord. Andra föredrar människogjorda geometriska, runda eller rektangulära, former; då får du ett mer traditionellt utförande men med samma liv i skivan. Det finns förstås även tillfällen då ett bord byggs bäst med flera skivor och då gör jag gärna det också, säg ett runt bord med 180 centimeter i diameter.

Fallna gamla träd tas tillvara

För att göra en större bordsskiva i ett och samma stycke krävs, naturligt nog, virke från ett stort träd som nått aktningsvärd ålder. Pontus Tisell Norén arbetar själv främst med ek, alm och ask – men han låter inte fälla gamla, vackra, stolta träd med syftet att göra möbler.

– Jag arbetar ofta med virke från mellan 100 och 300 år gamla träd, men alltid träd som fällts av andra anledningar, som att de utgör fara, har fallit i en storm eller liknande. Det är viktigt för mig.

Hur ser de olika träslagen ut?

– Ek är populärt i många hem, och ekens virke har en gulbeige grundton med mycket liv i sin ådring, men inte så mycket som ask och alm. Ask är ett ljusare träslag med brunare delar, särskilt närmare kärnan. Mitt eget favoritträ är alm, som har en varm rödbrun färg som kommer fram ännu mer när träet oljas.

Text: Tobias Christoffersson

Annons