Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
El/Energi 2 okt 2023

Billigaste elavtalet: Hur hittar du billig el?

Det blir alltmer viktigt att hitta billig el för att inte elräkningarna ska svida i takt med att elpriserna blir mer och mer volatila. Vi kan även förvänta oss ännu mer oregelbundna elpriser i framtiden på grund av omställningen till förnybara energikällor, som vi inte kan styra själva. Som tur är så har vi skapat denna guiden och tagit fram några av de billigaste elavtalen och elbolagen.

Vilket är det billigaste elavtalet just nu?

Vilket är det billigaste elavtalet just nu? Det går inte att säga vilket som är det billigaste elavtalet just nu då det skiljer sig från person till person. Därför kan vi inte utse ett som gäller för alla. Men vi kan ta fram ett elavtal som ofta lyfts fram som det billigaste och har bland annat gjorts det av billigastelavtal.com utifrån deras test. Det är Fortums rörliga elavtal och Fortum är också Sveriges största elbolag och har just nu ett erbjudande som gör att du sparar 588 kr. 

Den fasta avgiften är i vanliga fall 39 kr om du bor i en lägenhet och 49 kr om du bor i en villa. Det är den avgiften som är borttagen det första året och därav så får du en rejäl rabatt det året. I övrigt så är elen 100 % fossilfri och påslaget är 5,90 öre/kWh.

Med detta sagt vill vi återigen påpeka att inget elavtal är varken billigast eller bäst för alla. Utan det gäller att jämföra olika alternativ och ta hänsyn till sina behov.

Hur hittar du billig el?

Så hur går du tillväga för att så till att få så billig el som möjligt. Det består egentligen av tre steg. Först tar du reda på vilket slags elavtal som passar dig, sedan vilka avgifter du ska se upp för beroende på förbrukning och till sist vilket elbolag du ska välja. Vi går igenom de tre olika stegen utförligt nedan så att du kan följa guiden och enkelt hitta det billigaste elavtalet för dig.

  1. Välj rätt slags elavtal

Det finns tre huvudsakliga typer av elavtal att välja mellan och det är rörligt, fast eller timprisavtal. Vi beskriver de olika typerna och vem de passar till kort nedan.

Rörligt elavtal

Ett rörligt elavtal innebär att du betalar snittet av elpriset under månaden och det beror även lite på inköpspris för alla kunder hos elbolaget. Men sammanfattat så är du inte beroende av elpriset varje timme, utan mer under en längre sikt och får ett snitt för månaden. Historiskt sett har det varit billigast att välja ett rörligt elavtal och därför har även de flesta det idag.

Fördelarna är alltså att det har varit billigast men också att du inte kan behöva betala mer än elpriset kostar. Nackdelen är däremot att du måste klara av att elpriset kan stiga och sjunka kraftigt i perioder. Det innebär att elräkningen kan bli dubbelt eller till och med tre gånger så hög vissa månader. En annan nackdel är att du inte kan budgetera elkostnader så enkelt med ett rörligt elavtal då du inte vet vad elen kommer kosta.

Men sammanfattningsvis är ett rörligt elavtal det billigaste alternativet för de flesta om du har råd med att elkostnaderna kan svänga lite. Det visar en undersökning från bästelavtal.se som jämfört snittpriser över tid.

Fasta elavtal

När du binder upp elpriset under en viss period så har du ett fast elavtal. Det har varit dyrare än ett rörligt elpris historiskt sett då du behöver betala en större premie mot det förväntade elpriset, för att vara försäkrad mot högre elpriser. Därför passar det endast dig som vill ha billig el och samtidigt inte har råd med att elräkningen kan vara dyrare vissa månader.

Timprisavtal

Timprisavtal är när du betalar priset på elen under timmen du förbrukar den. Det passar endast vissa individer då det kräver att du optimerar förbrukningen mot hur elpriset utvecklas under dagen. Du kan därför inte förbruka mycket el när elen är dyr under dagen, eller du kan självklart det men då kommer det blir dyrt och onödigt med ett timpris.

Svårigheten med ett timpris är att du ska förbruka el när den är som billigast under dagen. Det är när ingen annan förbrukar el, vilket är när alla andra sover. Att du ska spara majoriteten av din elförbrukning tills natten eller tidig morgon kräver mycket av dig. Som tur är så sköter vissa elbolag optimeringen åt dig för en del av elförbrukningen. Till exempel att ladda elbilen när det är billigt eller värma upp huset när elen är billig.

Sammanfattningsvis är det inte billigast för de flesta med ett timpris, men om du är redo att engagera dig kan du få den allra billigaste elen med ett timpris.

  1. Anpassa utefter elförbrukning

För att välja ett elavtal som är lämpligt för din förbrukningen finns det en enkel sak att tänka på. Det är att du med hög förbrukning väljer ett elavtal med lågt påslag och du med låg förbrukning väljer elavtal som har en låg fast avgift.

Anledningen är mycket logisk, påslaget utgår en stor del av din totala kostnaden om du har en hög förbrukning. Samtidigt som den fasta avgiften som inte påverkas av förbrukningen utgör en stor del av din totala elkostnad om du har en låg förbrukning.

  1. Välj elbolaget med billigast el

Till sist behöver du bara sätta ihop de två första stegen och inkludera lite andra faktorer som skiljer elbolagen åt. Vi har samlat viktiga faktorer som avgör inte bara om ett elbolag är billigt men även bra. Då du inte vill välja ett krångligt billigt elbolag som försöker lura dig på pengar, utan ett schysst elbolag med schyssta avgifter.

  • Omdömen: Kolla vad andra säger om elbolaget
  • Elursprung: Vart kommer elen ifrån (förnybar, fossilfri eller fossil el)
  • Erbjudande: Du kan spara upp till 1000 kr ofta med ett bra erbjudande
  • Vilka slags elavtal har elbolaget?

Text: Redaktionen Villanytt

 

Annons