Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | El/Energi 12 jan 2024

Batterilager tar solenergin till ny nivå Batterilager skapar balans i elnätet

För villaägare som har eller ska investera i en solcellsanläggning blir det allt vanligare med att även satsa på ett batterilager. Vi vände oss till expertisen på Nova Solar där Joel Degerman berättar om hur ett batterilager kan stödja elnätet och ge en lägre elräkning.

230 volt är standardspänningen i det svenska elnätet och frekvensen är 50 Hz. Om det blir en dipp eller tung belastning på elnätet kan frekvensen sjunka eller stiga. Därför måste man pumpa in eller ut ström för att balansera elnätet. Om inte skapas obalans och då kan strömavbrott uppstå och i yttersta extremfall kan elnätet ta stor skada eller kollapsa.

– För att hålla frekvensen stabil och stötta elnätet behövs därför stödtjänster där vindkraft, solkraft och batterilager är några exempel. Det är den ekonomiska ersättningen för att bidra till detta som är gynnsam för hushållets ekonomi, säger Joel Degerman på Nova Solar.

Tjäna pengar på svängarna i nätet

En bra sak är att hushåll som satsat på batterilager kan tjäna pengar genom rörelserna i elnätet. Med ett batterilager kan man lagra elen och använda den när solen inte skiner. Man laddar batterilagret när det är billigt och laddar ur eller säljer el när det är dyrt.

– Batteriet balanserar effektuttaget och hushållet behöver inte köpa ström när det är som dyrast under kvällar och morgnar.

Joel berättar vidare att varje växelriktare har en app som är själva styrmedlet och styr upp- och nerladdning till batterilagret. I appen kan man ha ett fast schema under hela dygnet.

– Man kan också ha ett eget schema eller ett smart system som själv känner av när det är billigt och ladda. Det finns till och med system som har koll på vädret och aktuellt elpris.

Balans och stöd med batterilager

Att välja till ett batterilager när man är igång med att investera i en solcellsanläggning blir allt vanligare, berättar Joel. Batterilagret kan med fördel placeras avskilt i en källare eller i ett förråd. Dock bör inte temperaturen normalt vara under 10 grader.

– Från att vi sålde batterilager vid en av tio anläggningar är samma siffra sju av tio idag. Att det har ökat så beror till viss del på det gröna stödet vi har i Sverige, men också till stor del på balanstjänsterna. Därför blir också ofta återbetalningstiden beräknad till två, tre år på batteriet. Sedan är det också så att investeringen ökar värdet på huset, man kan räkna med motsvarande investeringsbelopp. Du får alltså teoretiskt tillbaka investeringen från dag 1.

För att balansera obalansen i elnätet och gynna stödtjänster ger Sverige ekonomiskt stöd. Idag utgår ett stöd på 50 procent av investeringen av batterilager. Stödet för solceller uppgår till 20 procent med ett maxtak på 50 000 kr för varje fastighetsägare/hushåll och år.

– I den gröna omställningen behövs en mängd olika energikällor och batterilager ger stor nytta för både elnät och hushåll.

Välja rätt installatör

Några av de vanligaste problemen i den unga branschen är tyvärr att vissa företag presenterar glädjekalkyler som lovar guld och gröna skogar, berättar Joel. Ett annat är problemet att det finns företag som är mindre seriösa rent installationstekniskt.

– En bra sak att kolla upp är att företaget som du anlitar är med i branschorganisationen Svensk solenergi. Där kan man också hitta företag med certifierade solcellsmontörer. Det är även viktigt att den som installerar är registrerad hos Elsäkerhetsverket, avslutar Joel Degerman.

Text: Eva Rydinger

Annons