Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 1 feb 2023

Bonanza i färg får växthuset att leva året om

Behöver det vintertrötta uterummet glädje och energi? Bjud in till mönster- och färgbonanza med marockanskt kakel som ger ny karaktär till vinterträdgården. Villanytt pratade med Inga-Lill Ovin på Marrakech Design som delar sin passion med hela världen.

Känslan att sätta ner foten på ett äkta marockanskt golv har fått många att tänka i färgstarka kakelbanor både inomhus och utomhus. Inga-Lill Ovin, Marrakech Design, har under de senaste 20 åren följt hur det marockanska kaklet charmat de skandinaviska hemmen.

Det var på en resa till Marrakech som hon upptäckte de vackra marockanska golven. Hon startade en butik och idag säljer de marockanskt kakel över hela världen.

– När man är ute och reser i Europa och på kontinenten ser man de marockanska plattorna ligga på golv i restauranger och caféer. Alla plattor är ett hantverk med sin egen imperfektion.

Till en början fokuserade hon på att sälja klassiska, arabiska och franska mönster där färgvalet anpassades till den skandinaviska smaken. Men idag har man ett unikt samarbete med flera namnkunniga, skandinaviska formgivare.

– Det vi främst säljer utomlands är vårt kakel som vi tar fram i samarbete med våra formgivare. Det är toppnamn som Mats Theselius och formgivartrion Claesson Koivisto Rune som säljer, berättar Inga-Lill.

Sudda ut gränsen mellan ute och inne

Under de senare åren har det blivit allt mer populärt med orangerier och växthus som får dubbla funktioner. En odlingsplats för grönsaker och växter men också året runt-rum för kropp och själ under den mörkare delen av året, att umgås och vila i.

– Många väljer vårt vackra marockanska kakel just till uterum och växthus. Det blir en annan atmosfär i rummet. Jag ser ingen särskild trend men kanske har det varit mer brända, sobra toner och enfärgat de senaste åren. Men samtidigt går andra all in i en härlig färgbonanza. Vi har flera projekt där man lagt kaklet på balkonger också, det blir väldigt vackert.

Att lägga plattorna själv är inte svårt, menar Inga-Lill Ovin.

– Men man måste ha en gjuten platta – inte sand. Annars är det samma princip med fix och fog, man lägger platta för platta. Och du kan definitivt göra det själv, det är inte svårt. När jag skulle lägga mitt eget, hade jag svårt välja bland alla färger och mönster. Det slutade med att jag valde en enfärgad, glaserad grön platta som jag trivs väldigt bra med.

Tillverkning efter uråldriga metoder

Det är inte designen som avgör om ett kakel är marockanskt eller inte, det är materialet och framställningsmetoden. Plattan är av torrpressad cement – kiselsand, marmormjöl, färgpigment och vatten – och bränns inte i ugn utan härdas utomhus.

– Plattorna får torka långsamt utomhus i 2–3 veckor. För att processen inte ska gå för fort doppas de i vatten så att de härdas ordentligt. Vi är i Marrakech flera gånger om året och bevakar tillverkningen. Det är fascinerande att se hur det görs och att det är samma metoder som används fortfarande idag som för flera hundra år sedan.

Golv äldre än 200 år

Att kakelplattorna är handgjorda gör hantverket ojämförbart med annat kakel. Det är som att jämföra en massproducerad fåtölj med en Bruno Mathsson-stol, menar Inga-Lill.

– Vi har sett golv som är över 200 år gamla och jag kan garantera att de blir bara vackrare med åren. De är klassiska som en designklassiker, en möbel som kan hålla hur länge som helst. Och det är en investering i hus och trädgård som man blir glad och stolt över!

 Text: Eva Rydinger

Annons