Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 21 feb 2023

Varför beställa arkitektritat hus?

Drömmer du om ett nytt hus, så står du kanske i valet mellan att beställa ett unikt hus från arkitekten, eller en färdig husmodell från en katalog. Att det specialritade vinner i längden, både värdemässigt och funktionellt, inser de flesta. Så säkerligen skulle fler beställa mer personliga och anpassade hus, om en del missuppfattningar kring anlitandet av arkitekter reddes ut. Det gör vi tillsammans med arkitektbyrån Archline.

Många husdrömmare har uppfattningen att ett arkitektritat hus blir dyrare. Anna Lundgren, projektledare på Archline, sticker hål på myten:

– Våra arkitekter kan rita hus för alla prisnivåer. Det är det som är arkitektens roll, att anpassa målet efter beställarens budget, behov och tomtens särskilda förutsättningar. Då finns ju alla möjligheter att välja material och utförande. Arvodet är ju litet i relation till hela husprojektet, samtidigt som ritandet kan leda till ett mer prisvärt hus.

Ahmad Mehdi Zadeh, vd och arkitekt, tror att föreställningen om att arkitektritat blir dyrt, beror på att exklusiva och spektakulära villor alltid är arkitektritade.

-Men som arkitekter ritar vi ju byggnader för alla drömmar och budgetar. Både små och stora.

Skräddarsytt för plats och person

Begreppet ”arkitektritat” bör man också bena ut, för att förstå värdet:

-Även kataloghus kan ju vara arkitektritade, som när hustillverkare anlitar oss för att rita deras husmodeller. Men när vi skapar direkt för den som verkligen ska använda huset, på den bestämda tomten, så kan de givna ramarna nyttjas mer som fördelar än som begränsningar, nämner Ahmad.

Anna nämner att kraftig marklutning kan öppna möjlighet för ett intressant hus i etage, eller delvis stående på pålar. En värdefull utsikt kan användas till sitt fulla värde, både inifrån huset och från uteplatsen. Sol- och vindriktningar kan hjälpa arkitekten att föreslå husvinklar som ger lä, ljus och värme på en altan, där familjen kan njuta mer. Platsens förutsättningar är också till stor hjälp för att föreslå de lämpligaste exteriöra materialen.

-Ja, samtidigt som beställaren fritt kan välja arkitektonisk stil, eller ett riktigt personligt uttryck. Och, eftersom hushåll har olika intressen, kan omfatta många barn eller inga, så kan hemmet ritas för nuvarande och förväntade förhållanden, nämner Ahmad.

Visualisering värdefullt

Att beställaren förstår arkitektens förslag är en förutsättning för alla beslut:

-Därför är det bra att välja en byrå som erbjuder full visualisering. Våra kunder uppskattar verkligen förståelsen som de får genom de tredimensionella och interaktiva illustrationerna, säger Ahmad.

Bland folk som älskar traditionell byggnadsstil, kan det finnas en oro för att arkitekter ritar ”märkliga” hus, och låter sin egen smak prägla kundens hus.

-Risken finns att beställare har för mycket respekt för arkitekter som är kända. Då bör man i stället välja en lyssnade arkitekt, för det är din dröm som ska förverkligas. Arkitekten ska visa dig möjligheterna, förverkliga önskemålen, föreslå lösningar, och göra det förståeligt varför vissa alternativ är mindre bra, avslutar Anna.

Text: Tom Swales

Annons