Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 19 apr 2024

Välja robotklippare – 6 köpråd

Allt fler villaägare satsar på robotgräsklippare, och utbudet är stort. För att få experternas köpråd vänder vi oss till teamet på Orust Motor, som dagligen hjälper tomtägare att välja lämpligast maskin.

Med eller utan kabel?

-Har man en liten gräsplätt så är det enkelt att installera en kabel som begränsar klippområdet. Men för medelstora och upp till större gräsmattor så blir det ju enklare att ange klippområdet digitalt. En digital gräns är ju även lättare att ändra. Men om man har en stor tomt, med många byggnader så kan de hindra signalsändningen som styr klipparen. Då kan man kombinera kabel och digital gränsdragning. Ett tips är att låta våra experter komma och titta på tomten först, för att kunna rekommendera lämpligast klippare och teknik, förklarar Angela Relfsson på Orust Motor.

Känt märke eller okänt lågprisfabrikat?

– Vi ser tydligt att folk är allra mest nöjda med Husqvarna, men inte bara för de bra garantierna. Deras supportorganisation är stor i hela Sverige, och konsumenten har alltid nära till tekniker och reservdelar. Det gör att folk som har Husqvarna-klippare kan använda dem mycket längre, säger Angela.

 Tips på robot för liten, mellan och stor tomt?

-Som husägare kan man ju ha särskilda önskemål och behov om funktioner. Men generellt kan jag nämna tre klippare, i olika storlekar, som användarna är riktigt nöjda med.  För en liten gräsmatta upp till 600 kvadratmeter så rekommenderar jag Husqvarna Automower 305. För normalstora villatomter med gräsmattor upp till 1000 kvadratmeter så är Automower 310 Nera ett perfekt val. Alla Husqvarnas Nera-modeller kan regleras utan gränskabel. Och för en stor gård eller gräsmatta upp till 5000 kvadrat så bör man välja en Automower Nera 430X, eller 450X. De här klipparna är tids- och energieffektiva, eftersom de inte klipper slumpvis över området, utan fokuserar på de ytor som den inte bearbetat.

Vilka egenskaper är viktigast för de som ska välja klipprobot?

-Det är inte främst inköpspriset, utan mer långsiktiga värden. Man vill vara säker på att klipparen kan få service, support och reservdelar snabbt, om något går fel. Många älskar också att våra butiker vid Henån eller Stora Höga bjuder på vinterservice och förvaring det första året. Många gillar också att appen till de uppkopplade Husqvarna-klipparna är så tydlig och lättanvänd, nämner Angela.

Fördelar: Robot vs ”gå-klippning”?

-Det som folk värderar högst med robotklipping är att man får tid för roligare saker, än att gå runt med klipparen. Att roboten klipper gräset jämnare och snyggare är också uppskattat. Och att mördarsniglarna håller sig undan från tomten i högre grad. De störs nämligen av robotklipparen, avslutar Angela hos Orust Motor vid Henån och Stora Höga.

Text: Tom Swales

Annons