Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 18 apr 2024

Välj rätt takpapp för din tillbyggnad

Dags att byta takpapp? Det är skillnad på takpapp som tätskikt under tegelpannor och den papp som ska fungera som ett riktigt tak. Villanytt lät Fredrik Valkvist på Midskogs takstolar förklara skillnaden.

Fredrik Valkvist och hans team på Midskog har försett många låglutande tak i Västra Götaland med ny takpapp. På ett hus med svag taklutning som tillbyggnader, garage och industrifastigheter är det vanligt med tätslutande takpapp istället för betongpannor eller takplåt.

– Vi bränner fast pappen med en gasolbrännare.

Välj rätt takpapp

Det är skillnad på takpapp och takpapp, berättar Fredrik. Den som kan köpas hem på bygghandeln skiljer sig från den som ska brännas fast med gasolbrännare. Takpappen som Fredrik Valkvist jobbar med är tillverkad av papp och asfalt. Och det är asfalten som gör att de olika lagren smälter ihop och håller tätt. Ovanpå asfalten finns granulat som skyddar pappen så att den ska hålla. Det är också granulaten som försvinner med åren.

– Många tror att man kan lägga vanligt takpapp från bygghandeln som yttertak. Men det räcker inte, den håller inte hundra procent tätt och livslängden är bara ca tio år, sedan blir den skör. Den papp som hantverkare använder är tätare, kraftigare och håller längre.

På höglutande tak kan det vara besvärligt att bränna och få det snyggt. Det kan bli luftbubblor när solen skiner och på ett villatak syns detta, vilket inte ser så trevligt ut. Därför är det inte så vanligt med takpapp här, utan det är vanligare med tegelpannor.

När det kommer till platta tak läggs den nya takpappen ovanpå den gamla som därmed fungerar som ett extraskydd.

– Är det dåligt under, om råsponten gått sönder, plockar man bort detta förstås. Men det är inte ofta man behöver göra det, berättar Fredrik.

Gör översyn en gång om året

Fredrik Valkvist menar att villaägaren behöver göra en översyn av taket en gång om året, och plocka bort skräp och mossa. Om man gör det kan ett tak hålla i 20–30 år.

– Du kan kolla själv, eller ringer du till en takläggare som till exempel Midskog. Men viktigt är att alltid se över sitt tak, varje år, även om det ligger tegelpannor. Glöm inte heller att plocka bort skräp och mossa samt rensa hängrännorna.

Text: Eva Rydinger

Annons