Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 15 apr 2024

Välj rätt hantverkare till vårens byggprojekt

Nu är det hög tid att se sig om efter en hantverkare inför vårens byggprojekt. Vad är det viktigaste att ha koll på för att hitta rätt firma? Villanytt frågade Francisco Winkler Mena, grundare av byggföretaget Kungsbygg, om hans bästa tips.

Francisco Winkler Mena och hans firma Kungsbygg verkar huvudsakligen i västra Sverige och har från sina många år som hantverkare skaffat sig en rejäl dos erfarenhet hur ett bra byggprojekt startar. Vilket är ditt främsta råd?

– Det absolut viktigaste är att beställaren verkligen har ett bra underlag på vad man ser framför sig, innan man går in i projektet. Ju mer fakta vi får, desto mer seriös offert kan vi lämna och desto närmare verkligheten kan beställaren komma vad projektet ska kosta och se ut.

Undersök och ta referenser

Se också till att hantverkaren har alla behörigheter som krävs, exempelvis för att renovera ett badrum, menar Francisco. Undersök om det finns referensbilder och kontaktinformation till andra kunder. Prata med andra leverantörer som kakel- och byggmaterialsleverantörer.

– Många ser och jämför bara en klumpsumma på offerten, men det finns undersökningsmöjligheter, så utnyttja dem. Utgå inte från utmärkta referenser på nätet, dessa kan manipuleras. Och omvänt, om omdömet är nedskrivet, det kan vara ett tråkigt missförstånd. De bästa referenserna går från mun till mun. Ju mer transparent företaget är, desto mer pålitligt. Din villa är en stor investering i livet och det kan vara värt att välja en hantverkare med omsorg.

Sätt dig ned med hantverkaren

Så fort Francisco fått in alla underlag från sina underleverantörer, sammanställer han allt och förbereder en offert. Han tipsar därför om att innan beställaren tackar ja, bör denne få bekräftat och förklarat för sig vad som ingår i offerten.

– Allt kanske inte finns med, då hade den kunnat bli lång som en roman. Så träffa personen som du lägger ansvaret hos, det är det minsta du kan begära av hantverkaren. Om han inte har den tiden hade jag inte valt den firman. Lägger du miljonbelopp på ditt hem, så ska du som kund få den respekten.

Totalentreprenad är att föredra

På frågan hur Francisco resonerar kring att välja mellan totalentreprenad eller delad, menar han att totalentreprenad är det bästa ur alla aspekter. Med en person som har huvudansvar hamnar inget mellan stolarna.

– Har du nya önskemål under resans gång, för du dialogen bara med mig. Och det blir mitt yttersta ansvar att din ekonomi går ihop. Det blir jag som ser till att ha koll på projektet, som ser till att folket kommer och går när de ska. Om du tar in egna, då får kunden betala för att vi står stilla och trampar, avslutar Francisco Winkler Mena.

Text: Eva Rydinger

 

Annons