Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 6 jun 2023

Utflyktstips: Upptäck Dalsland genom sommarens event

Dags att planera sommarens utflykter? Villanytt vill då tipsa om Dalsland, som är en oupptäckt pärla för många läsare i vårt långa land. I sommar bjuder landskapet på flera lockande event utöver naturen, aktiviteterna och de alltid populära besöksmålen.

 Villanytt ber Kristin Aronsson, på Visit Dalsland, räkna upp några evenemang som i år kommer att locka många.

-Gärna. Vi har ett spektakulärt monsterrace den 3 – 4 juni. Missa inte den underhållande motorshowen med många hästkrafter. Vrålande monstertruckar rejsar, klättrar över hinder och genomför häpnadsväckande hopp. Det sker på Gena Raceway där man självklart kan äta också.

Ett mecka för country- och bluesälskare

Den 4 – 5 augusti arrangeras Eds Countryfest. Under countryns parasoll hörs även musikgenrer som amerikansk folk, pop, rock, americana och bluegrass. Festivalen fyller åtta år i år och lever verkligen upp till Eds tagline, ”That hometown feeling”.

Kristin lyfter även upp Åmåls Blues Fest som har lockat internationella bluesälskare, ända sedan 1992:

-Ja, det är Sveriges främsta bluesevent. Så den 6 – 9 juli har staden en bluesblå puls, från morgon till kväll.

Läsvärt och smakfullt i Dalsland

På Bokdagar i Dalsland möter Nordens mest framträdande och populära författare sina läsare. Böcker i alla genrer presenteras, hyllas, kritiseras, diskuteras, upptäcks, köps och läses.

-Bokdagarna inträffar under sista helgen i juli, varje år, och centralpunkten är den gamla kyrkan i Åmål, berättar Kristin Aronsson.

Om du har hört talas om den dalsländska matkulturen, men inte upplevt den så rekommenderas ett besök på ”Glupsk”:

-Absolut. Boka då in 26 ­ 27 augusti i kalendern. Glupsk är en mat- och kulturfestival med en hejdlös blandning av mat, måltider, musik, konst och kultur på Fengersfors Bruk, utanför Åmål. På ett nytt och kreativt sätt synliggör de Dalslands härliga mat, konst och konsthantverk.

Text: Tom Swales

Annons