Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Utemöbler: Köpråd och inspiration

Sitta upprätt till lunch, eller chilla i lounge? Välja minimalt underhåll eller maximal elegans? För att få expertråd vänder vi oss till Joakim Forslund på Bramobler.se.

Vad är det första man bör fråga sig inför valet av utemöbler? Frågan går till Bra Möblers grundare Joakim Forslund, med lång erfarenhet i ett av landets bredaste utbud.

– Vilken storlek har din uteplats, och hur många ska sitta? Att äta vid riktiga matmöbler är härligt, men att vila och umgås i bekväma loungemöbler är lika värdefullt. Ryms inte båda möbeltyperna, välj då den typ som du får mest användning av.  Men om du bara behöver plats för få, så kan en liten matgrupp och två loungefåtöljer ändå få plats på ett litet trädäck, och ni kan njuta dag som kväll.

Vilken egenskap bör man prioritera? Underhållsfrihet, miljövänliga material, priset, praktiska funktioner… eller?

-God komfort kommer att få störst värde för dig. Ett lågt pris har ingen betydelse, om dina utemöbler är obekväma. I andra hand är hållbarhet viktigast, främst i betydelsen att dina utemöbler ska hålla länge. Därefter brukar de flesta prioritera att möblerna ska vara lätta att rengöra och inte kräva mycket underhåll.

Stil och design

Design är både en smakfråga och en hållbarhetsfråga. Ju mer tidlös designen är, desto längre är det troligt att du trivs med den. Att långvarighet blivit viktigt märks i möblerna från exempelvis Brafab, Hillerstorp, Grythyttan, Cane-Line, Skargaarden, Stockamöllan och Bra Möblers egna märken: Sunzo och Selected. För konsumenten betyder utvecklingen att den som vill göra ett hållbart val, får friare valmöjlighet.

Design, stil och uttryck för sin uteplats kan man även skapa med tillbehör och textilier.

Visst. Till exempel med de färgglada och bekväma dynorna från Iduna-serien. Även med de stilrena parasollerna från serien Shanghai och Paliano, tipsar Joakim.

Material

Trämöbler smälter vackert och naturligt in i utemiljöer, men många älskar även lättheten i aluminium och kostrotting. Joakim berättar att aluminium växer i popularitet, möjligen på konstrottingens bekostnad.

-En del konsumenter har kanske tveksamma erfarenheter av den tidigaste konstrottingen. Men den som väljer konstrotting från våra leverantörer idag får något hel annat. Kvaliteten är mycket hög medan livslängden och beständigheten mot solens UV-strålar gör materialet till ett hållbart val. Konstruktion ger dessutom en skön mjukhet i sittkomforten. Men det bästa är att alla material från våra tillverkare har siktat på lång beständighet, avslutar Joakim på bramobler.se.

 

Text: Tom Swales

Annons