Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 9 jul 2022

Upptäck Dalsland med familjen i sommar

Det alltid nära till nästa äventyr i Dalsland, ett av Sveriges till ytan minsta men samtidigt mest varierande landskap, med vacker natur, spännande aktiviteter och intressanta sevärdheter inom korta avstånd. Här är våra fem tips för att upptäcka Dalsland med familjen i sommar.

Ett Sverige i miniatyr. Så brukar det omnämnas ibland, 3 715 kvadratmeter stora – eller lilla – Dalsland, där det ligger mellan Västergötland, Värmland och Bohuslän, med ostkust mot Vänern och västgräns mot Norge. Varför det?

– Ett Sverige i miniatyr, det sa prins Eugen en gång, och då tänkte han nog framför allt på hur varierande miljöer det finns i Dalsland. Vi har riktig vildmark med berg och stora skogsområden sida vid sida med öppen jordbruks- och kulturbygd samt inte minst två tusen sjöar, säger Julia Kvarnlöv på Visit Dalsland.

Nära till nästa äventyr

Korta avstånd och varierande miljöer är två bra anledningar till att Dalsland är ett utmärkt familjeresmål. Många spännande aktiviteter, sevärdheter och även boenden är tre anledningar till.

– Dalsland är förhållandevis nära att resa till från stora delar av Sverige, inte minst storstadsregionerna. Och när du väl är här är det alltid nära till nästa äventyr.

Här ger Julia och Dalslands Turists fem förslag på vad du kan göra i Dalsland med familjen i sommar. Många fler finns att läsa på dalsland.com.

5 Dalslandstips till familjen

1) Bo på stugbåt

– Att bo i en stuga vi en sjö är mysigt. Men du kan också bo i en stuga PÅ sjön. När du hyr en stugbåt bor du bekvämt, ankrar där du trivs och njuter av en semester i total frihet. Se mer hos Dalslands Stugbåtsuthyrning.

2) Dalslands Aktiviteter

– Dalslands Aktiviteter är en av norra Europas största anläggningar som kombinerar friluftsliv och spännande aktiviteter. Här kan du prova allt från zipline och höghöjdsbanor till att vaska guld, mata älgar, åka på bäversafari med mera, och du kan övernatta i lappkåta eller ett glashus med fri vy över, sjö och stjärnhimmel.

3) Paddla kanot och cykla dressin

– Med alla sina sjöar har Dalsland fantastiska förutsättningar för att paddla kanot. Här finns små lugna vatten för nybörjaren eller de små barnen och mer utmanande sjöar och vattendrag för de äldre eller mer erfarna. Silverlake erbjuder paket där du kan kombinera kanotpaddling med att cykla dressin på gamla järnvägsspår, ett på en gång fartfyllt och fridfullt sätt att uppleva landskapet.

4) Vandra i Ronjaland

– Vandra i Ronjaland är vandringsleder i det område där mycket av filmen Ronja Rövardotter spelades in. Vandra genom vacker och spännande natur med barnen och se flera av de bekanta miljöerna från filmen, till exempel Mattisborgens borggård, Helvetesgapet och Björngrottan.

5) Dalslands kanal och akvedukten i Håverud

– Akvedukten i Håverud är Dalslands stora sevärdhet med hundratusentals besökare varje år. Se det spektakulära mötet mellan landväg, järnväg och vattenväg i en unik historisk miljö. Ta också en tur på Dalslands kanal med någon av de fina gamla sekelskiftesbåtarna.

Text: Tobias Christoffersson

Annons