Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 18 jun 2023

Upptäck Bergslagen i sommar

Bergslagen lockar varje sommar många besökare med skog och natur, brukshistoria och kultur i vackra miljöer och lokala matupplevelser. Uta Riedel på Sikfors Herrgård tipsar om fem trevliga utflyktsmål och aktiviteter.

Bergslagens geografiska område är inte helt klart avgränsat, men brukar anses ha sin kärna i norra och västra Västmanland, i trakten kring Lindesberg och Nora, Kopparberg, Hällefors och Grythyttan. Bergslagen lockar varje sommar många besökare med sin vackra natur, de fina möjligheterna till vandring och cykling och de värdefulla, välbevarade gamla bruksmiljöerna från flydda sekler – men också mycket annat.

Äventyr eller lugn och ro

En av de platser som har allt det är Sikfors Herrgård en bit öster om Hällefors, en varsamt renoverad herrgård från 1800-talet som nu är restaurang och hotell.

– Lite äventyr om du vill, eller bara lugn och ro. Det är känslan av Bergslagen. Många av våra gäster har Sikfors Herrgård som utgångspunkt för att upptäcka Bergslagen. Vår restaurang serverar mat av högsta kvalitet, baserad på närproducerade och ekologiska råvaror, och våra rum är rymliga dubletter på 33 kvadratmeter. Vi har själva stor kunskap om områdets cykel- och vandringsleder och hjälper gärna våra gäster med tips, kartor, matsäck med mera, säger Uta Riedel, som driver Sikfors Herrgård tillsammans med sin man Oscar Jansson.

5 Bergslagstips

Här ger Uta fem tips på sevärdheter och aktiviteter i framför allt västra delen av Bergslagen.

1) Vandra i vacker natur

– I Bergslagen finns mer än hundra naturreservat med vandringsleder. Nära oss finns vildmarksområdet Kindla, Knutshöjdsmossen med sitt rika fågelliv, Murstensdalen med sina raviner och Björkskogsnäs där du kan se guckusko och andra orkidéer.

2) Mountainbike

– Från cykelsadeln upplever du både natur och historia på nära håll. Från oss är det nära till Hjulsjö, som är ett nav för mer än 190 km mountainbikeled med varierande svårighetsgrad.

3) Matutflykter

– Grythyttan är en välkänd matmetropol med bland annat Måltidens hus, Grythytte Qvarn och Neerings glass. Bredsjö ostcafé serverar egen fårost och delikata kakor i mysig miljö. Varför inte ta lunch eller fika på utflykten och sedan låta herrgårdsköket servera dig en trerättersmiddag på kvällen?

4) Brukskultur och historia

– En utflykt till Kopparberg som har både gruvmuseum och andra museum är väl värd att göra, likaså till vackra trästaden Nora. Och i Hällefors finns något alldeles speciellt: två 50-talslägenheter helt inredda i tidstypisk stil.

5) Kultur

– Sommaroperan på Skäret är en unik musikupplevelse, i år spelas Verdis Rigoletto. I Hällefors finns tre olika skulpturparker, bland annat med flera verk av Carl Milles, och i Södra Hyttan strax utanför finns Bergslagens bokloppis, som är Skandinaviens största.

– Efter en dag av utflykter kan det vara skönt att koppla hos oss med till exempel ett dopp från badbryggan eller en stund i en vedeldad bastu. Från vår veranda kan du njuta av den historiska miljön och utsikten över parken och sjön – och bara vara.

Text: Tobias Christoffersson

Annons