Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | Mäklare 8 okt 2021

Upplev trygg bostadsuthyrning

För den som funderar på att hyra ut sin bostad uppstår det många frågor. Hur ska jag välja mellan alla bostadssökande? Vad händer om hyresgästen inte betalar hyran? Hur tar jag fram ett giltigt avtal? För den som vill hyra bostad kan det vara svårt att hitta drömboendet på en het bostadsmarknad. Samtrygg är en marknadsplats för alla som funderar på att hyra eller hyra ut sin bostad. Vi frågar hyreskonsulenten Fredrik Scherwin hur man gör.

Samtrygg är en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning. Villaägare vänder sig ofta till Fredrik när de ska arbeta utomlands ett par år eller funderar på att flytta tillbaka till sin barndomsmiljö efter intensiva år i storstaden. Under senare tid har alltfler villaägare byggt Attefallshus på tomten för att få en extra inkomst genom uthyrning samtidigt som det lilla huset ökar värdet på fastigheten. Besökare på marknadsplatsen kan alltså hitta allt från slott till koja men det vanligaste är lägenheter, antingen bostadsrätter eller uthyrningsdelar i hus.

– Min mamma är en av dem som har haft mycket god erfarenhet av att hyra ut en del av sin villa, säger Fredrik. Hyresgästerna är trevligt sällskap och hjälper till med trädgårdsarbetet. Och jag är glad att mitt barndomshem finns kvar i familjen trots att mamma numera är ensam.

Tryggt och enkelt

Marknadsplatsen erbjuder en trygg och enkel process för den som funderar på att hyra ut.

– Genom att registrera en bostad på vår hemsida kan vi starta processen, säger Fredrik. Vi hjälper dig att ta fram en annons, hitta rätt hyresnivå, skriva avtal, och Samtrygg är även en garant för att du får en kreditvärdig hyresgäst.

Du kan hitta en seriös hyresgäst bland de bostadssökande som finns registrerade på samtrygg.se. Därefter bestämmer ni tid för visning på hemsidan. Samtrygg kollar att de bostadssökande du gillar är kreditvärdiga.

– När du hyr ut genom Samtrygg garanterar vi att du får hyran inbetald i tid varje månad, säger Fredrik. Du slipper oroa dig för försenade eller uteblivna betalningar.

Det är gratis att hyra ut en bostad med Fredrik och hans kollegor. Samtrygg hjälper till att hitta en rimlig hyresnivå. Därefter läggs det på en avgift som hyresgästen betalar och som finansierar hela trygghetspaketet med hyresgaranti, försäkring och en personlig hyreskonsulent som hjälper till med annonsering och avtalsskrivning.

– Den kortaste hyresperioden är på två månader, säger Fredrik, men många hyr ut betydligt längre än så. I egen villa är det inga problem att göra långa hyresavtal men när det gäller bostadsrätter behöver föreningens styrelse oftast godkänna uthyrningen.

Matchningen viktig

För de allra flesta är matchningen avgörande för en trygg bostadsuthyrning. Den bostadssökande vill både ha en attraktiv bostad och en pålitlig hyresvärd. Och uthyraren söker seriösa hyresgäster som tar väl hand om bostaden.

– Människor är duktiga på att bedöma hur de trivs ihop och vi kompletterar med ”hårda fakta”. Kombinationen av mjuka och hårda värden är en framgångsfaktor och de som använder vår tjänst har betydligt färre problem under uthyrningen än de som inte använder en mellanhand.

Fredrik vill även påpeka att det är viktigare att hitta en seriös hyresgäst än att jaga den sista hyreskronan. Det brukar hålla bäst i längden.

Text: Sabine von Borgstede

Annons