Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 7 mar 2023

Upplev konst i historisk slottsmiljö

Johan Petersson, konsthandlare på KH Konst & Antik tar gärna nya vägar för att möta konstintresserade runt om i Sverige. Nu möter han upp med ett showroom i Slottstallet vid Bjärsjölagårds Slott, där den historiska miljön ger konsten en magisk stämning.

Sedan en tid kan besökare uppleva konstens värld i Slottstallet vid Bjärsjölagårds Slott. Här i historisk miljö ser Johan Petersson fram emot att väcka upp intresset för konst – både för den som är trevande nyfiken och de som är klassiskt konstintresserade.

– Jag vill ge fler möjlighet att få upp ögonen för konsten och hur viktig den är för att skapa ett trivsamt hem. Konst ska vara tillgänglig för alla smaker och plånböcker.

Slottsmiljön en resa i sig

Att Johan har valt en slottsmiljö för sitt showroom är ingen slump. Den historiska miljön ger rätt inramning åt konstverken och skapar en spännande stämning för att få betraktaren att bryta vanans makt och våga tänka i nya banor, berättar han.

– Konst är också historia. Alla de konstverk jag säljer, har en egen berättelse, jag ser dem inte bara som ett enskilt konstverk. Med all fotokonst medföljer en proviniens med historiken kring motivet och fotografens tankar när bilden fotograferades.

Konstutställning med stor bredd

I Slottstallet från 1875 kan besökarna strosa runt och botanisera bland allt från bordskeramik och konsthantverk till exklusiva oljemålningar av Bruno Liljefors. Målningar, etsningar, färglitografier, fotografier, glas och skulpturer ingår i utställningen.

– Min förhoppning är att alla ska kunna hitta sin egen unika mix till hemmet där både gammalt och nytt har sin givna plats. Här finns något för alla budgetar, säger Johan.

Bjärsjölagårds Slott – mer än konst

Konstutställningen ses också som en möjlighet att kombinera konstintresset med längtan efter utsökt gastronomi och avkopplande miljöer. Slottet ligger i hjärtat av Skåne, sida vid sida med böljande fält och pilalléer som avtecknar sig mot horisonten. Här anordnas övernattningspaket med mat- och dryckesprovningar i den nyrenoverade restaurangen och konserter med intressanta artistnamn står på schemat. Bland annat.

– Det är en unik slottsmiljö och den vackra slottsparken hägrar runt knuten. Att komma hit ett par dagar ger glädje och inspiration för alla sinnen, menar Johan.

Handla konst på nätet – men inte allt

För Johan Petersson är det inte första gången han gör sitt galleri lättillgängligt på nya platser. Förutom sitt huvudgalleri vid Öveds Kloster på 200 kvadratmeter har han som många andra konsthandlare också flyttat ut sin konst på nätet. Här på khkonstantik.se kan besökarna gå på guidade konstvisningar och göra sina inköp. Men måste inte konst ses på riktigt för att få rätt känsla, även om det inte måste vara på ett slott?

– Det är sant och dyrare konstverk köps ofta inte på nätet. Men om man är bekant med konstnärskapet fungerar det fint att köpa på nätet.

Till sist, som ovan konstköpare – vad ska man tänka på?

– Det är lätt att göra en dålig affär om man inte är påläst. Det är stor skillnad i värde på till exempel ett cliché-tryck och en genomarbetad färglitografi. Ta reda på fakta och vad som gäller. Hoppas vi ses på Bjärsjölagårds Slott! avslutar Johan Petersson.

Text: Eva Rydinger

Annons