Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil 2 apr 2024

Torslandas uppgraderade bana lockar

Dags att testa en ny golfupplevelse på västkusten i sommar? Den uppgraderade banan på Torslanda GK är inte bara efterlängtad bland lokala spelare. Den väcker även nyfikenhet bland golfare ute i landet som gärna gästar intressanta banor. Vi ber Anders Engelbrektsson, klubbens ansvarige för banutvecklingen, peka ut nyheterna som spelare möter.

Arkitekterna bakom designen är Christian Lundin och Pontus Leijon, på ReGolf, som även arbetat med banan ”Öster by Stenson”, på Österåkers GK. Nu läggs sista handen på Torslandas bana, och Anders Engelbrektsson nämner några highlights:

  – Vid det nya nionde hålet möter man en 250 meter lång damm, som höjer spelarens koncentration, men även bjuder på spänning och vacker upplevelse. Hål tio är ett riktigt spektakulärt par-3-hål som omges av härliga kullar, som till formen upplevs som spännande sanddynor. Greenen vaktas av en stensatt damm cirka fem meter över den tidigare marknivån.

Omvandlingen har krävt enorma arbeten med schaktmassor som motsvarar cirka 40 00 lastbilar.

Greenen på ön

När man når det 18:e hålet så infinner sig en möjlighet att vända matchen, med tur eller skicklighet. Greenen ligger nämligen ute på en ö, som man når via en smal landremsa. Inspirationen kommer från ö-greenen på Sawgrass golfcourse i Florida. Den omgivande vattenspegeln, på hela 10 000 kvadratmeter, liknar en sjö som längtar efter att få svälja bollar. Anders Engelbrektsson:

  -Det är ett korthål, så här är det inte styrkan eller slaglängden som står för utmaningen. Här krävs mer pricksäkerhet, att få stopp på bollen, beräkna eventuell vind och andra faktorer.

Generellt så är banan på Torslanda GK en inspirerande upplevelse. Man möter ett kuperat landskap, elegant stensatta dammar och bjuds på en utsikt mot havet och Vinga fyr.

Nya träningsområdet

Vill du trimma ditt golfande så erbjuds nu förnämliga träningsmöjligheter på Torslanda GK. Driving rangen har bland annat utrustats med systemet Top Tracer som analyserar ditt slag ut på rangen. I utslagsbåsen finns skärmar som visar dig bollens bana, slagstyrka, riktning, längd, skruv, med mera. Du kan alltså direkt se effekten av varje förändring som du gör i din slagteknik. Den nya utslagsbyggnaden är inte bara väderskyddande utan dessutom försedd med värmesystem, så man kan bekvämt kan slå ut mot den upplysta rangen under en större del av året. Som paragolfare med rörelsebegränsningar kommer man särskilt gilla de nya rymliga och tillgängliga avdelningarna. I anslutning ligger det stora träningsområdet med greener som skapats enligt USGA:s normer.

  – Ja, hela träningsområdet ha förbättrats. Som spelare märker du det i några rejäla markhöjningar med finare utsikter. Man kommer också kunna träna under längre säsonger på torrare och stabilare mark, tack vare det bättre dränerade underlaget. Det innebär även ett finare gräs, eftersom vi lättare kan vattna där det behövs, avslutar Anders.

Text: Tom Swales

Annons