Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 15 maj 2024

Tänk på att tvätta din träfasad

Nymålat utan färg. Ja, så kan det faktiskt både kännas och se ut efter en välgjord rengöring av din träfasad. Regelbunden tvätt av din träfasad är ett relativt enkelt sätt att hålla den ren och frisk och förlänga tiden mellan målningarna.

Som alltid är det lätt att bli hemmablind, och tiden går ofta fortare än vi märker. Jo, det var några år sedan du målade om nu, men träfasaden på huset ser väl inte så tokig ut? Inte som nymålad förstås, men färgen är hel och lite smuts är väl naturligt efter hand. Eller?

– Lite smuts är inte skadligt, men om du tar en närmare titt så ser det kanske inte så trevligt ut. Och har fasaden fått en lite grönaktig beläggning eller små svarta prickar, då är det mer än smuts: Då har den börjat få påväxt av alger eller mögel, och då rekommenderar jag verkligen en fasadrengöring, säger Andreas Johansson på Andreas Fönsterputs i Bollebygd.

Regelbunden rengöring

Det finns flera goda anledningar att regelbundet rengöra din träfasad. Ser du till att få bort påväxt av alger och mögel innan det fått fäste djupare i träet så håller du virket friskt och förlänger dess livslängd. En extra tvätt förlänger också tiden mellan målningarna, samtidigt som det är en både enklare och billigare åtgärd.

Tvätta din fasad är något du kan göra själv för hand, men det kan bli ett både slitsamt och tidskrävande arbete. Anlitar du istället proffs för jobbet får du snabbare resultat.

– Vi som är specialiserade på att rengöra träfasader tvättar en normalstor villa på en dag. När du väljer hantverkare, fråga om vilka metoder de använder. En del bygger ställningar för att komma upp på rätt höjd, och inget fel i det. Vi däremot använder oss av teleskopstänger med upp till tio meter långa skaft, vilket spar tid och debiterade timmar jämfört med att montera och demontera ställningar.

Skonsamt och effektivt

Högtryckstvätt är omdiskuterat för rengöring av träfasad. Många avråder från det med hänvisning till riskerna att skada träet, medan en del hävdar att rätt och försiktig användning fungerar.

– Vi använder inte högtryck till träfasader utan arbetar med vanligt vattentryck och mjuka borstar. För oss är det viktigt att bara använda oss av skonsamma men effektiva metoder för att ta bort all smuts, alger, mossa och andra beläggningar utan att skada ytan. Vår fasadtvätt ger noggrann rengöring av inte bara träytor utan även tegel och aluminium, säger Andreas.

Han har ett sista tips till dig som funderar på att tvätta din träfasad: Glöm inte fönstren.

– Det är viktigt att du också tvättar fasadens fönster efter rengöringen, som kan ge avlagringar på rutorna. Vi jobbar med fönsterputsning också och gör det alltid på köpet.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons