Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 30 jan 2024

Ta båten från Grisslehamn till natursköna Åland

Det är en kort båttur med Eckerö Linjens fartyg M/S Eckerö mellan Sverige och Åland. Maria Hellman-Aarnio tipsar om upplevelsen som startar i Grisslehamn och fortsätter genom skärgården till vackra destinationen Åland.

Att ta Eckerö Linjen från Grisslehamn är den kortaste vägen mellan Sverige och Åland – och närmare än många tror. Den två timmar långa turen lockar både Ålandsturister och de som bara vill åka på en dagskryssning över Ålands hav.

– Sommartid vill man sitta utomhus hela vägen, det är en otroligt vacker rutt. Man kommer direkt ut i skärgården från de små orterna Grisslehamn och Eckerö som är små pittoreska hamnar. Många gör dagsturer för att få uppleva en dag till havs och den goda maten ombord, säger Maria Hellman-Aarnio.

Lokalt, vällagat kök

Ombord på M/S Eckerö finns det fyra restauranger med menyer och smaker för alla i familjen eller kompisgänget. Det är inte omöjligt att det finns smörstekt abborre eller rätter med äppel, som är typiska åländska smaker.

– Jag säger som vår köksmästare, maten ska smaka gott på riktigt. Vårt mål är att ha Östersjöns bästa mat ombord. Här puttrar grytorna nattetid och vi har stor omsorg kring att hitta lokala producenter från Åland och Roslagen, berättar Maria.

Golfa utomlands över dagen

Åland är behändigt att besöka, berättar Maria. På kort tid kan man utforska Åland med sina ca 6 700 öar och skär. Det är korta avstånd och vackra vägar där badplatser och solvarma klippor avlöser varandra.

– Många kommer hit för att golfa, antingen över dagen eller som en golfresa. Bara fem kilometer från Eckerö Linjens hamn finns Eckerö Golf och på Ålands Golfklubb i Kastelholm kan man spela på Slottsbanan som anses vara bland de bästa i hela Europa. Här bjuds man på utsikt över intilliggande Slottssundet från samtliga hål.

Åland – bäst på att umgås

Maria menar att Åland också är ön för den som vill umgås. Hon tipsar om att hyra en stuga och bara njuta. Bada, basta, fiska och ta en motorbåt ut i skärgården. Havet är nära överallt med sina vikar och skär. Åland är också ett cykelparadis med vackra röda cykelvägar, färgade av den åländska röda graniten. Dagsturer med vandring längs de utmärkta lederna är också populärt.

– Vi är också evenemangens ö. Vikingamarknad, Tall ships race, Skördefest, musikfestivalen Rockoff och Postrodden är några evenemang man kan besöka under året. Åland är också känt för att ha ett stort musikliv och många artister hittar hit under hela året. Många blir förvånade över att det finns ett så stort utbud trots att ön förhållandevis är en liten plats, avslutar Maria Hellman-Aarnio.

Text: Eva Rydinger

Annons