Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 25 maj 2021

Svensk idé hindrar bebisar att falla från skötbordet

Sexhundra småbarn rullar årligen av skötbordet så illa att skadan har krävt en läkares kontroll eller vård (enligt MSB). Skulle man då lägga till alla fall som varit tursammare, så är det ännu fler barn som faller från skötbordet. Nu har ett smart skydd utvecklats för att hindra den så uppenbara risken. Villanytt tittar på fallskyddet L-Shield och ber upphovspersonerna, systrarna Michelle och Nicole Larsson, berätta hur det fungerar.

Skyddet kan beskrivas som ett L-format bokstöd, i form av en vinklad transparent skiva. Den nedre basen förs in under barnets madrass, och hålls kvar av barnets tyngd, medan den upprättstående sargen bildar fallskyddet på sidan. Villanytt noterar att det blir både stabilt och tryggt, och ger extra plus för att skydden inte kräver några tekniska monteringar. Med en enkel rörelse sitter de fast, och Michelle beskriver den smarta par-funktionen:

-Skyddet kan användas på väster eller höger sida av barnet, men om man har två så får man ju skydd på båda sidorna. Och när båda skjuts in under skötbordets madrass, så passar de två varandra, som en pusselbit. Två skydd tar ju inte heller mer utrymme att bära med sig, än bara ett.

Kan rulla runt plötsligt

Oron för att barnet ska rulla av är både vanlig och berättigad. Det kan ske mycket plötsligt när förälderns händer är upptagna med att hantera blöjor, tvättlappar och annan utrustning. Många försöker visserligen ställa skötbordets ena sida mot någon vägg.

-Visst, men en vägg finns ju finns ju inte alltid till hands. Och fallhindrande kuddar är väldigt skrymmande att bära omkring på, understryker Nicole. Många föräldrar har även förstört sina ryggar och knän, genom att hantera sin bebis nere på golvet, för att minska fallrisken. Men, med två fallskydd till skötbordet så har man en helt annan frihet, och är alltid garanterad en bra arbetsställning.

Snabb succé

Trots att L-Shield bara funnits ute på marknaden i ett drygt halvår, så används skydden redan av flera hundratals småbarnsföräldrar. Enligt upphovskvinnorna och nätbutikerna Babyworld samt Bonti, så har inte en enda reklamation inkommit, vilket tyder på hög kundnöjdhet. En kul detalj är att fallskydden kan väljas i form av ett moln eller en val, förutom den rektangulära standardformen.

-Bebisar kan faktiskt vända sig från rygg till mage, redan vid tre månaders ålder. Första gången man upplever det så blir man kanske häpen och fascinerad, men då inser man också fallrisken.

Villanytt tittar på fallskyddets material och konstaterar att det är en helt i PVC-fri och Bisfenol-A-fri plast, som är lätt att rengöra.

Text: Tom Swales

Annons