Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Djur | Livsstil 16 sep 2021

Svensk design för hunden

Som hundägare vill du ge din vän det allra bästa. Att införskaffa halsband, selar och koppel kan vara bland de roligaste nyttigheterna att köpa till sin hund. Utan att kompromissa med bekvämlighet och hållbarhetstänk har Link and Lark skapat svensktillverkade, högkvalitativa hundtillbehör i sann skandinavisk minimalism.

Om vi vet hur hundens hals och nacke är konstruerade kan vi bättre förstå hur halsband eller sele fungerar. Alla varianter har sina fördelar och passar olika individer olika bra. Helena Gustafsson, grundaren av Link and Lark, valde att designa halsband med hundens anatomi i åtanke. Ett hantverk som är aningen bredare än standard-halsbandet, med ullinsida och följsamt, miljövänligt läder.

Efter grundlig research hittade Helena materialet som kom till att bli de första produkterna. För henne är det viktigt att hela tillverkningsprocessen ska vara så skonsam som möjligt.

– Lädret är skandinaviskt och naturgarvat. Den vegetabiliska garvningstekniken är den mest hållbara för personal, konsument och miljö, säger Helena.

Letade länge

När Helena som egentligen är allergisk och alltid älskat hundar, hittade Gracie & Ruth som hon kan ha utan att känna av sin allergi, letade hon länge efter hållbara och bekväma halsband till sina hundar som också matchade hennes stil. När det inte fanns, valde hon att designa det själv.

– Link and Lark föddes när jag själv blev hundägare. Som ny i hundvärlden är det inte helt enkelt att navigera sig bland alla tillbehör, säger hon. Om man dessutom lägger stor vikt vid tillverkningsprocessen av produkterna blir det särskilt svårt. Jag vill göra det enklare att välja bra produkter – för alla inblandade.

Hur du väljer sele eller halsband, och vilken typ du väljer, är helt beroende av omständigheterna för just dig och din hund.

Välj med omsorg och känn efter själv vad som känns bäst. Ta gärna råd av andra, men låt ditt eget förnuft och din hunds reaktion styra det slutliga valet. Du kan även växla mellan olika typer av selar och halsband beroende på situation och vad ni ska göra tillsammans.

– Eftersom lädret är starkt och åldras vackert är vår tanke att din hund kommer att kunna bära våra produkter för livet – med lite kärlek och omsorg, säger Helena. Jag gillar det stilrena, minimalistiska som är typiskt för skandinavisk design, säger hon, och jag upplever att det är fler än jag som uppskattar det och vill ha något som är mer än ”bara” ett halsband och som känns rätt både för hunden, miljön och för ens egna personliga stil.

Text: Sabine von Borgstede

Annons