Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 7 feb 2023

Sugen på ett drömhus i fjällen? Tips inför bygget

Just nu pågår en byggboom i norra Dalarnas vackraste omgivningar. Många har redan förverkligat drömmen om ett klassiskt timmerhus i fjällen, och än finns tomter tillgängliga och dessutom släpps fler ytor snart. Men, om man själv inte bor på orten så behöver man välja en entreprenör som tryggt kan driva hela byggprocessen. Villanytt pratar med Micke Nyberg på Älvdalsbygg om vad man bör tänka på, inför valet av hustyp, byggare och arkitekt.

Snön ligger vit över hela landskapet, men sälj ansvarige Micke understryker att vintern bara är en fjärdedel av anledningen till att folk väljer norra Dalarna:

–Ja, många älskar ju fisket, jakten, vandring, bär- och svampplockning, eller cykelturer under vår, sommar och höst. Men även lugnet har ju sin tjusning. Och eftersom det ligger inom rimlig körsträcka från de tätbebyggda delarna av landet, så kan de njuta av huset ofta eller hyra ut det däremellan.

När man nappat på en tomt, och fått klart för sig om dess möjligheter och eventuella begränsningar, så har man ramarna som man kan skapa drömhuset inom.

–Mitt råd är då att välja en huvudentreprenör som kan erbjuda allt, via samma kontakt. Det har verkligen underlättat för våra kunder att få sin dröm uppritad av vår arkitekt, det tekniska löst av våra konstruktörer och huset färdigställt av vårt byggteam. Att vi ritar och bygger huset helt skräddarsytt efter kundens vision är mycket uppskattat, eftersom alla har unika behov, ideal, planer och familjebild, berättar Micke.

Omtyckta isolertimmerhus

Att byggarna snabbt kan gå från stomresning till ett vädertätt hus snabbt är också viktigt, för att inte riskera fuktproblem.

–Ja, med vår metod och erfarenhet så tar det aldrig mer än en vecka, berättar Micke.

Han förklarar principen bakom deras omtyckta isolertimmerhus, som ofta väljs i fjälltrakterna:

–Det är blockhus, vars delar färdigställs i vår tillverkningsanläggning, och som vi sen reser snabbt på plats. Genom att huset kläs med isolertimmer så får det ett klassiskt och robust uttryck, och en modern och funktionell insida. Alla husen görs unikt, med badrum, kök och planlösning enligt beställarens vision, och vi sköter hela processen fram tills nyckeln överlämnas. Som kund får man då total överblick över byggets utveckling, ekonomin, framtida energiförbrukning och driftskostnader. Smidigheten gör att det blir kul att låta bygga sitt drömhus.

Han framhåller vikten av att välja en huvudentreprenör som finns i trakten, för att lätt kunna nå de garantiansvariga i framtiden. Dessutom så vet de bäst vilka krav som platsens klimat ställer på ett hus.

Text: Tom Swales

Annons