Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil | Sport 25 mar 2020

Second hand – Stort samhällsengagemang för alla

I Kungälv har IK Kongahälla ett unikt och gediget samarbete med kommunen och idrotten. Genom sina två second hand butiker återanvänder de gamla saker som människor känner att de inte längre behöver. All överskott på deras second hand går sedan tillbaka till invånarna genom att idrottsföreningen anställer, utbildar och möjliggör för alla barn att kunna hitta gemenskap och röra på sig.

Ungefär 600 ton prylar återsäljs varje år i second handbutikerna som är under IK Kongahällas regi. Genom ett speciellt samhällskontrakt med kommunen anställer de personer från svåra förhållanden som invandrare, arbetslösa, långtidssjukskrivna och svårplacerade. Ger dem en chans att komma på fötter och arbeta i egen takt utan pekpinnar och krav.

Samtidigt får klubben in pengar till att utbilda domare, anställa ledare, köpa in material och låta alla barn får chansen att vara med.

– Det känns verkligen roligt att få vara en del i ett för alla vinnande koncept, där både människan och miljön är i fokus, säger Per-Arne Carlström, som varit med sedan starten för tio år sen.

– Genom vår verksamhet slipper ungdomarna sälja lotter och andra produkter, som många gånger varit ett gissel för föräldrarna, säger han.

Varje dag hämtas det saker, kläder och böcker från de fyra containerns som finns i kommunen och idag har verksamheten utökats till flytt med mera genom föreningens AB, Allt för idrotten i Kungälv. De samarbetar även med Oola School i Kenya där 40 barn får mat, undervisning och läroböcker hela året.

– Det är viktigt att barnen får röra på sig och vara i ett positivt sammanhang, säger Per-Arne, och att utslagna människor ska få en samhällsnyttig, vettig sysselsättning till en vettig lön.

Text: Sabine von Borgstede

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad.

Detta gäller för attefallshus efter den 31 mars 2020.

Annons