Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 14 feb 2024

Smart energi – se till helheten och framtidssäkra huset

Ett helhetstänk för ett smart hem är här för att stanna när det kommer till energiförsörjning av hus och bil. Håkan Särenborg, vd för SmartTech Energy, tipsar om systemet som balanserar och ger kontroll över elkonsumtionen.

Solceller, batterilagring och elbilsladdning – tre ord för villaägare att ha med sig när det kommer till framtidens energismarta bostäder. Håkan Särenborg på SmartTech Energy menar att vi står inför en omställning när det kommer till energiförsörjning av hus och bilar.

– Det vi märker nu är att alla funktioner byggs ihop i system som exempel Ferroamps teknik med likström. Villaägaren efterfrågar en funktion och inte bara enskilda delar som solceller, laddstation eller batterilagring på grund av kommande effektabonnemang.

Lönsam funktionslösning

Håkan Särenborg berättar om Ferroamp som är ett integrerat system för solceller, elbilsladdning och energilagring. Systemet jämnar ut villans effekttoppar och elförbrukning över dygnet. Överskottet av energilagringen kan användas när elpriset är som dyrast eller när förbrukningen är som högst.

– Jag vill tipsa om att börja med att installera en Ferroamp EnergyHub. Sedan kan du koppla på solceller, energilagring och laddbox, systemet är kompatibelt. Min känsla är att marknaden för denna typ av lösning är mogen och vi är övertygade om att detta är del av framtidens smarta hem.

Ferroamp-systemets flera användningsområden är vad som gör det unikt, såsom den intelligenta växelriktaren och fasbalanseringen för husets huvudsäkring med mera.

 – När du exempelvis laddar din elbil hemma, tvättar eller lagar mat kan det bli ojämna laster på faserna. Men tack vare systemet slipper kunden höja sin huvudsäkring, effekttopparna fördelas istället jämnt på den tillgängliga kapaciteten för att nyttja huvudsäkringen maximalt.

Kontroll i realtid

Att få kontroll över sin förbrukning och sin leverans i energiproduktionen blir allt mer efterfrågat. Ferroamps unika lösning tillsammans med Varberg Energi gör att kunden kan bidra på stödtjänstmarknaden och få ersättning. Samtidigt som det är möjligt att nyttja sitt batteri till husets behov, berättar Håkan, som ser att nästa generation vill vara självförsörjande, ha kontroll och ett miljötänk.

– Och allt detta är möjligt idag. Allt är ju uppkopplat i realtid mot nätet, vilket ger full kontroll över ditt egna system, säger Håkan.

Behörig elektriker

Avslutningsvis tipsar Håkan om att vinnlägga sig om att installationen utförs av en behörig elektriker.

– Vi är själva är medlemmar i Svenska Elkedjan och det vi kallar för ”Riktiga Elektriker”. Det skapar en yrkesstolthet när vi är ute hos våra kunder och elektrikerna vet att det krävs kompetens och omsorg vid en installation, då anläggningen ska sitta hos kunden i många år framöver.

Text: Eva Rydinger

Annons