Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 3 feb 2022

Smart bokning ger roligare skidresa

Den som längtat efter utförsåkning i fjällen vill inte hamna i långa liftköer, eller mitt i backen upptäcka hur skidornas slöa kanter gör åkningen omöjlig. På mångas skidälskande familjer önskelista står ”obegränsat åkande och modern anläggning, ingen trängsel eller krånglig logistik”. Det här får Villanytt att tipsa om Sveriges nyaste alpina anläggning, Idre Himmelfjäll. Det är ett toppmodernt resmål som ännu inte har upptäckts av alla.

Skidstjärnan Frida Hansdotter har tidigare nämnt för Villanytt att Idre Himmelfjäll är den destination som ger mest utförsåkning, frihet och fräschast boenden för pengarna. Vi ber anläggningens bokningschef, Annica Staffansson, om tips för hur familjer ska tänka i valet av skidpass.

–För de flesta familjer som vill åka tillsammans under tre till fem dagar så räcker oftast skidpasset som bara gäller på Himmelfjäll. Nedfarterna är många, och de flesta är på lätt till medelnivå i svårighetsgrad. Ofta ligger en lite mer utmanande nedfart intill den mildare, så man är ändå nära varandra om man väljer olika backar. Här finns ju också en populär svart pist för den som vill ha mer utmaning. Ska man däremot stanna längre, och dessutom vill prova många fler och svårare nedfarter, så kan det större skidpasset vara rätt. Om man har småbarn så kanske bara en förälder i taget kan åka, medan den andra passar barnet. Då är mitt tips att köpa det skidpasset som båda kan dela på, växelvis.

Tips kring boende

På frågan om val av boende nämner Annica att eftersom hela anläggningen är ny, så är även boendena nybyggda och i toppskick. De flesta har dessutom bastu och eldstad.

–Så mitt råd är att man tittar på hemsidan där alla boenden är samlade, och väljer utifrån önskad storlek, läge och de faciliteter man vill ha. Eftersom alla stugor och lägenheter är privatägda, så har ägarna inrett dem personligt. Så utifrån bilderna kan man även låta stilen få avgöra.

Villanytt noterar att boendena håller mycket rimliga priser, vilket förklaras av att Idre Himmelfjäll ännu är under full utveckling.

Ett annan tips för bekymmerslös njutning i backarna är att inte glömma vallning och se till att skidkanterna är skarpa. Har man egen utrustning så bör man fixa det innan man reser.

–Ja, men om man ändå kommer på det först när man slirar i backarna, så finns här skidverkstad med full service. Ska man däremot hyra utrustningen så är mitt råd att göra det här på plats, i stället för på hemorten. För om minsta fel uppstår, så kan man snabbt byta eller få det fixat, råder Annica.

Träning – en del av glädjen

Som vuxen nybörjare kan privata skidlektioner göra att man snabbt når nya nivåer. Se det inte som att dyrbar åktid förloras, för lärandet sker ju i backen och ger härlig åkning.

–Jag skulle råda föräldrar att boka in barnen i skidskolan. Grupperna är anpassade för barnens ålder och erfarenhetsnivå, och det ger massor av glädje och nya vänner, nämner Annica.

Ett annat roligt sätt att träna balansen på skidor, gratis för alla med skidpasset, är med skidkarusellen. Eller, på det rullande åkbandet, som ligger under en väderskyddande glaskupol.

Text: Tom Swales

Annons