Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning | Livsstil 2 okt 2023

Skräddarsydd tapet för unik rumskänsla

I exklusiva restauranger, lobbyer och kaféer möter man ofta specialanpassade tapeter som ger rummet sin tydliga karaktär. Likt en muralmålning placeras då motiv, format och mönster på idealisk plats, i harmoni med fönster, hörn, dörrar och ventilationsrör. Nu växer intresset för skräddarsydda tapeter även i stilmedvetna hem och Anna Appelqvist på Belartestudio berättar om möjligheterna.

Med rumsanpassade tapeter öppnar sig flera möjligheter. Anna förklarar:

-Ja, dels kan tapeten utformas för att omfamna både tak och vägg. Dessutom kan tapetens mönster eller motiv anpassas i storlek för att passa rummets format och det avstånd som mönstret upplevs från. Ett bild kan läggas över många våder. Samtidigt kan kompositionen bättre nyttja varje väggpartis unika förutsättning, och möta fasta inventarier eller gränser på ett snyggare sätt. Tapetens visuella budskap blir integrerat med rummet och får då sin karaktär av våra unikt designade tapeters mönster, motiv, strukturer, stilar och färger.

Själva anpassningen av motiv och mönster utformas och beräknas inför den unika tryckningen av varje uppdrag. Tapet-kitet levereras alltså ”skräddarsytt” för det specifika rummet och varje våd har sin förbestämda plats i verket.

Stilar, uttryck, illusioner

Anna Appelqvist visar oss exempel bland Belartestudios design. Vissa tapeter består av stora landskapsvyer eller växter i en stil som påminner om klassiska muralmålningar eller gobelänger. Fast med en modernare och luftig lätthet. Andra designs kan beskrivs som mer grafiska, med flödande linjer som tar oväntade vägar över väggarna, utan att hindras av hörnen. Somliga tapeter går i lugnande japandi-stil, och i ett exempel består mönstret av fascinerande träådringar som går i olika riktningar. I en annan tapet skapas illusionen av marmorering.

-Många inredningsdesigners använder våra mönster som väggkonst och låter hela väggen vara tavlan. Eller taket. Ett lövverk i taket, och en bit ner på väggen kan ge känslan av att sitta under en takkrona, berättar Anna.

Mönster av skuggor och relief

Anna visar hur deras designers kan låta struktur och relief utgöra form och mönster, på en minimalistiskt enfärgad vägg. I tapeten Clay ligger de avdelade fälten upphöjda i olika nivåer ut från väggen, likt ett lappverk av geometriska skivor. Den tredimensionella ”topografin” ger då skugglinjer som framhäver mönstret tydligt över hela väggen. Samma effekt av struktur ljus och skuggor ser vi i designen ”Plaster Art” där relief-motivet är en intuitiv spackeldragning. Fler nytänkande och illusoriska designs möter man på belartestudio.se.

Text: Tom Swales

Annons