Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 17 jul 2024

Samlas kring eld och mat under bar himmel

Med en stekhäll samlas hela gänget och lagar mat tillsammans, antingen över öppen eld, till exempel på utflykten, eller över en gasolbrännare hemma. Isabella Kron på Bluegaz berättar för Villanytt om stekhällen som blivit vår nya lägereld att samlas kring.

Det är kring stekhällen som vi samlas i sommar för att laga mat utomhus och njuta av friska luften. Med stekhällen låter du vinden ta med sig stekoset och du slipper ha det inomhus.

– Stekhällen är perfekt får maträtter som lämpar sig för stekning, till exempel smashburgare, wokrätter, dumplings, pyttipanna, grönsaker. Själv kommer jag laga frukosten utomhus i sommar och steka pannkakor, äggröra och bacon på stekhällen, säger Isabella.

Hög temperatur och jämn värme

En av fördelarna som många stekhällsälskare framhäver är att hällen kan komma upp i rejäl värme och därför kan ge den där härliga stekytan. Detta tack vare att stål och gjutjärn har så goda värmeledningsegenskaper, berättar Isabella.

– Med stekhällen får man många gånger en jämnare värme jämfört med en vanlig grill. Men mitt tips är att ha tillgång till både en grill och en stekhäll, för de kompletterar varandra. Grillen är trots allt bättre för traditionell grillning av kött och fisk.

Samling kring lägerelden

Isabella berättar också att många som använder sin stekhäll upplever att det gärna blir en naturlig punkt som alla vill hänga vid. Kanske är det den nedärvda känslan av att samlas kring lägerelden?

– Om man är ett större gäng eller ska laga olika mat på samma gång funkar hällen verkligen bra, både funktionellt och socialt. På hällen får du plats med stora mängder mat och kan skapa olika matzoner. Placera hällen över en öppen eld eller använd en gasolbrännare för att få bättre kontroll över värmen.

Tänk på att först bränna in stekhällen

Första gången du använder stekhällan måste du bränna in den så att den får en beläggning.

Detta gör att maten inte bränner fast lika lätt. Se till att stekhällen är rengjord och inoljad när du köper den, så behöver du inte använda extra matolja.

– Placera hällen över värmekällan och låt den långsamt värmas upp på medelhög värme. När hällen mörknar har inbränningen börjat och då kan du höja värmen. Låt hällen mörkna tills du känner dig nöjd, ge den gott om tid, ca 45 min. Därefter låter du den svalna och kan torka av den. Och till sist oljar du in den med ett tunt lager olja för att förebygga mot rost, avslutar Isabella.

Text: Eva Rydinger

Annons