Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 7 jun 2022

Säkerhetsskåp som en stilfull inredningsdetalj

Allt fler väljer att satsa på ett eget säkerhetsskåp hemma för trygg förvaring av värdesaker. Evelina Lycke på Scandinavian Safe berättar vad du ska tänka på inför ett köp och tipsar om skåp med det lilla extra.

Funktionen är alltid viktigast för ett säkerhetsskåp, men idag finns även designade skåp i många olika färger och mönster, berättar hon.

Hur förvarar du dina värdesaker därhemma? I takt med att bankkontor till stor del försvunnit och därmed även möjligheten att förvara värdesaker i bankfack, så har efterfrågan på säkerhetsskåp ökat stadigt under ett flertal år.

Viktigt att skåpet är certifierat

Ett säkerhetsskåp är i första hand ett skåp som skyddar mot tjuven. Även om du har larm, kamera och förstärkta dörrar och fönster kommer den tjuv som vill att ta sig in. Och även om larmet går och kameran filmar har tjuven alltid tid att ”plocka” värdesaker som inte är inlåsta, såsom smycken, väskor, datorer, pass, nycklar med mera. Därför är det viktigt att låsa in det du är rädd om i ett certifierat skåp.

– Våra skåp är inbrottstestade, godkända av Stöldskyddsföreningen och certifierade enligt standarden SSF3492 av SBCS. I varje skåp sitter en dekal som visar att skåpet är certifierat och i vilken klass, berättar Evelina Lycke på Scandinavian Safe, tillverkare av säkerhetsskåp. Eftersom ett säkerhetsskåp i första hand är ett skydd mot tjuven finns det oftast inte något brandskydd som standard. Därför kompletterar många sitt säkerhetsskåp med en brandbox för förvaring av till exempel foton, viktiga dokument och hårddiskar.

Designade skåp med personlig stil
Säkerhetsskåp finns i en mängd olika utföranden anpassade efter olika behov.
– Vi har till exempel renodlade laptopskåp, nyckelskåp och vapenskåp. Vi rekommenderar alltid att säkerhetsskåpet förankras för bästa skydd antingen med expanderbult eller fransk träskruv, beroende på vilket underlag man har i golv och vägg.

Den traditionella bilden av ett säkerhetsskåp är nog för många en tråkig plåtlåda du gömmer undan längst in i garderoben eller på annat undanskymt ställe – men så ser verkligheten inte ut längre. Evelina Lycke berättar mer:

– De senaste åren har vi tagit fram säkerhetsskåp med olika design och utseende, skåp som är snygga och kan ta plats i rummet, skåp som blir en häftig eller stilfull inredningsdetalj. Vi har skåp i ett flertal olika färger, till exempel grönt, rött och rosa jämte svart och vitt. Du kan få ett skåp i lackat stål eller varför inte ett med leopardmönster?

Text: Tobias Christoffersson

Annons