Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Värme/Kyla 25 nov 2023

Så väljer du rätt kamin

Kanske leder tankarna så här års till hur skönt det skulle vara med en braskamin för värme och mysfaktor i hemmet. Villanytt har pratat med experten Patrick Karlberg på A-kaminer i Eslöv som ger sina bästa tips för att hitta rätt braskamin.

Utvecklingen av braskaminer har gått fort de senaste åren och många kaminer har både blivit mindre och effektivare.

– Jag har många kunder som bytt ut sin kamin till en modernare och som blivit glatt överraskade över hur mycket bättre den fungerat. Två vedträn kan räcka långt. Kaminerna har även blivit mindre skrymmande vilket passar med människors önskan att ha fullt möblemang samtidigt, berättar han.

Rätt kamin till rätt hus

Processen att välja rätt kamin brukar börja med ett besök av en installatör som kan ge råd om rätt placering i huset och förslag på storlek. En för stor kamin kan resultera i att man inte eldar alls, för att det blir alldeles för varmt och en för liten kanske gör att man eldar hela tiden. Då kan skorsten och kamin ta skada.

–Dessutom går det åt mycket ved. Jag har haft kunder som kommit in och som vill ha en likadan som grannen har. Då brukar jag alltid fråga: ”Har du ett likadant hus?”, säger Patrick Karlberg.

Om det redan finns en skorsten ska en sotare kontrollera skicket. Ibland kan det krävas en bygglovsansökan för braskamin.

– Kommunerna har lite olika handläggningstider. Det bästa är att ta direkt kontakt med en handläggare för att höra hur det är i din kommun, tipsar Patrick Karlberg på A-kaminer.

Täljsten värmer länge

Att läsa på om braskaminen som intresserar dig är ytterligare ett sätt att ta reda på om den passar just dina behov. Materialvalet har betydelse. Täljsten håller värmen länge.

– Kräv att den som levererar kaminen ska ge en ordentlig genomgång av skötsel. Läs igenom eldningsinstruktionerna. När du vet hur du ska elda i den och även hur du ska rengöra får du en bra start, säger Patrick Karlberg.

Även om höst och vinter är högsäsong för att elda i kamin så kan man även njuta av den på sommaren när det är regnigt och kallt.

–Det är perfekt att tända upp en liten brasa så att det blir ett behagligare klimat inomhus och man får ut det som är fuktigt och rått, avslutar han.

Tips att sprida värmen i huset

Med öppen planlösning sprids värmen i större delar av huset men om huset är uppdelat i olika rum så kan öppna dörrar mellan rummen hjälpa till att sprida värmen. Det går även att sätta in en kaminfläkt.

Text: Karin von Scheele Pettersson

Annons