Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 5 apr 2024

Så väljer du rätt glasat rum

Ett orangeri i klassisk viktoriansk stil på teglad mur med vackra slagdörrar? En kubisk pergola med glaspartier som kan öppnas upp helt? Ett växthus, en vinterträdgård? Anna Bertland, vd på Classicum berättar mer om olika glasade rum till hus, balkong och trädgård.

Det finns flera goda anledningar att berika ditt hus eller din terrass, balkong eller trädgård med ett glasat rum, och det finns många vackra och spännande lösningar. Vill du ha ett växthus som får ditt spirande odlingsintresse att blomstra? En grön oas med plats för umgänge och mysiga stunder? Ett uterum som förlänger säsongen eller ett isolerat rum att trivas i året runt? Eller en kombination?

Bygg inte för litet

– Vi skiljer mellan glasade rum som är oisolerade, halvisolerade eller helisolerade, samt mellan fristående rum och rum som är förankrade till en vägg. Du kan få de flesta glasade rum i olika färg, form, storlek och stil, med stor möjlighet att skräddarsy och millimeteranpassa din lösning, berättar Anna Bertland vd på Classicum, som skapar och säljer alla sorters glasade rum.

Annas har två övergripande råd till dig som vill bygga glasat rum:

– Bygg inte för litet! Många använder rummen mycket mer än man först tänkt: Chansen är stor att du kommer att vilja ha plats för såväl vardagshäng som större härliga middagar och odling. Så, bolla med någon som kan glasade rum, tänk efter och ta råd före projektstart. Ett bra och välgjort glasat rum står i generationer.

Klassiskt eller modernt

Anna Bertland ger två inspirerande exempel på glasade rum i helt olika stil. Först, klassiskt:

– Du kan till exempel få ett glasat rum i gammaldags stil med viktoriansk känsla och smakfulla detaljer. Du kan bygga in spröjs och skarpa takvinklar på uterummet, eller välja smal glasindelning på växthuset med spiror på taket. Ett sätt att förstärka en äldre stil som blivit mycket populärt är att bygga rummet på en teglad mur.

Sedan, modernt:

– Nordic, det senaste tillskottet i vårt sortiment, är ett system för pergola och uterum i snygg skandinavisk design med rena och kubiska former. Du kan få en traditionell pergola med lameller i taket som kan öppnas och stängas elektroniskt, men du kan också bygga till väggar med skjutpartier i glas och få ett flexibelt uterum. Även många växthus byggs idag i modernare stil med breda glaspartier och stilrena former.

Text: Tobias Christoffersson

Annons