Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning | Kök 25 mar 2024

Så undviker du borrhål: SUPERMAGNETISKA HÄNGARE

Alla kök behöver krokar och hängare, men ingen vill göra hål i köksmaterialen. Och många alternativ med sugkoppar, klena magneter och självhäftning fungerar sällan i praktiken. Därför var det till mångas glädje som By Magnetics lanserade hängarna som fästs utan hål.

VILLANYTT: En mycket populär lösning från By Magnetics är den nätta hängaren för disktrasan. Att den kan placeras på insidan av vasken har många fördelar. Där är den alltid tillgänglig, droppande vatten stör inte och man slipper ha en trist trasa på iögonfallande plats. Men hur kan de magnetiska beslagen sitta så hårt och dessutom på rostfritt stål som ju är icke-magnetisk? Frågan går till Line Vilstrup, som utvecklat konceptet:

-De här magnetfästena är gjorda av ämnet Neodym, som ger mycket starkare magnetism än traditionella järnmagneter. Genom att fästa våra motmagneter på baksidan av vaskens plåt, så går magnetismen igenom och håller fast beslaget. De dolda motmagneterna fästs enkelt med sin självhäftande tejp-yta. Samma metod håller krokar och hängare på aluminium- eller mässingsplåt som inte heller är magnetiskt. Helt utan att göra hål i inredningen.

Där man inte når baksidan

Villanytt noterar att By Magnetics hängare och krokar även kan fästas där man inte når baksidan, och även på tjockare material. Exempelvis på kakel, spisen, skåp, trä, plast, sten eller betong.

-Ja, då trycker man dit våra självhäftande metallbrickor direkt på ytan. På metallpunkterna placerar man sen det magnetiska beslaget, som då sitter jättestadigt. Om man i framtiden vill ta bort de självhäftande metallbrickorna så går det fint, utan att skada ytan på väggen eller skåpet. Människor investerar ju mycket i vackra kakelsättningar, exklusiva köksinredningar, bänkar av finaste marmor och kanske en spis med lackad eller blank metall. Sådana ytor vill ju ingen förstöra, säger Line.

Välja material och färg

Neodym-magneternas styrka har gjort det möjligt för Line Vilstrup att designa beslagen med nätt och minimalistisk stil. Det gäller inte minst hållarna för disktrasan, disksvampen, borsten eller kökshandduken.

-Ja, design är betydelsefullt i kök och badrum. Därför blir många så glada över att hängarna finns i olika färger.

Text: Tom Swales

Annons