Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 3 jun 2024

Så tar du hand om dina träd

Om du ser att något har förändrats hos trädet är det vettigt att ta kontakt med en trädfällare som kan avgöra om det behöver tas ner. Det menar Jan Gustafsson på Trosa träd och trädgård. Villanytt fick chans att ställa ytterligare lite frågor kring träd och trädfällning.

Hur ser man om ett träd mår dåligt?

– En varningssignal är att det ramlar ner torra grenar uppifrån. När det gäller björkar, kan du hålla utkik efter stammen, om den börjar bli ihålig, bör du ta dit någon som besiktar. Titta också efter hur grönskan slår ut, det bör vara en jämn grönska över trädet. Men när det kommer till eken behöver du inte bli orolig direkt, eken kan återhämta sig efter ett par år.

Vilka sjukdomar kan ett träd drabbas av?

– Granbarkborren är ett skadedjur som finns i hela Sverige och har blivit ett problem för villaägare. Dessa kan göra stor skada och det är fällning som gäller. Borrarna kan angripa andra träd också, men det är störst problem med granen. Granbarkborren svärmar när det har varit 22 grader varmt under ett par dagar. Efter det tar det inte så lång tid att se att träden börjar dö uppifrån och torra grenar börjar ramla ner. Svampsjukdomar kan man också att hålla utkik efter, de ter sig som konstiga utväxter.

När trädet är borta, vad ska man göra då?

– Jag tycker att det är ens ansvar att ta hand om och att återställa platsen och inte bara låta stubbe och platsen vara. Plantera något nytt, men se först till att det finns bra jord och vatten.

Varför är det viktigt att gallra?

– Träd kan ta sol, vatten och energi av varandra. Björkar och andra lövträd behöver mycket vatten och tar från andra. Håll avstånd mellan träden. Ta bort lövsly under ek eller björk och håll rent runt stammarna. Gallra lite pö om pö så blir det inget stort projekt.

Vad ska man tänka på när man anlitar en firma?

– Anlita ett företag som har trädfällarförsäkringar och f-skattsedel. Om det inte finns försäkringar är det du som markägare som har arbetsgivaransvar om något skulle hända. Och anlita någon som är utbildad, det är jätteviktigt. Träd har enorma krafter och det är stora saker som kan gå ner. De kan klyva hus, swimmingpoolar och garage. Det är också därför jag håller på med mina utbildningar.

Stöter du på några vanliga missuppfattningar kring trädfällning?

– Det är mer jobb än man tror. Att fälla trädet är inte det tunga jobbet utan efterjobbet. Riset och stammar ska fraktas bort och kubbas upp. Många tror att vi tar hand om virket men det kostar för mycket. Det finns inte någon ekonomi för att ta hand om enskilda träd, utan det går till destruktion.

Ett sista tips?

– Du får såga ner träd på din egna mark, men tänk dig för. Trädfällning är farliga saker om det utförs fel. Det är stora tyngder och det kan verkligen gå åt skogen och gå riktigt illa med svåra skador. Gå en motorsågsutbildning och lär dig hur sågen funkar. Det är roligare när man kan något! avslutar Jan Gustafsson.

Text: Eva Rydinger

Annons