Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 18 jan 2024

Så skräddarsyr du ditt nya kök

v

Det är de små, små detaljerna som gör det. Eller det stora helhetsintrycket – av en köksinredning som är skapad och byggd just för ditt kök, och exakt som du vill ha det.

– Det kan vara ett litet kök där du verkligen behöver göra allt du kan för att maximera ytan. Det kan vara ett normalstort kök där du inte vill ha onödiga passbitar och takanslutningar för att standardmåtten inte passar med rummet. Det kan vara att du vill ha en helt egen lösning eller design som inte finns i någon kökskatalog, säger Niklas Östergren på Hylte Specialsnickeri i halländska Hyltebruk.

Det finns ingen standard

I alla dessa fall och flera andra kan ett skräddarsytt och måttanpassat kök vara svaret på dina behov och önskemål.

– Ett skåp behöver inte vara 600 millimeter brett, det kan lika gärna vara 652 om det passar bättre med väggytan. Och du kan självklart få besticklådor som matchar det. Vår specialitet är att det inte finns någon standard, och mycket få begränsningar. Vi utnyttjar de mått som finns i rummet istället för att arbeta mot dem. Udda vrår och vinklar behöver inte vara problem, de kan bli möjligheter!

Niklas ger några exempel.

– Låt göra överskåp som verkligen går ända upp till taket och lådor som går ända ner till golvet. Gammaldags skafferier är på väg tillbaka, alltså ett förvaringsskåp du kan gå in i. Vi får allt fler önskemål om det, och ett skafferi kräver nästan alltid en unik lösning byggd på plats.

 

Du behöver inte riva ut allt

Även för dig som vill förnya ditt kök men kanske inte vill – eller har råd med – att riva ut allt, så ger skräddarsydda snickerier intressanta alternativ.

– Duger dina gamla stommar, behåll dem. Så kan du lägga lite mer krut på riktigt snygga nya luckor i ett vackert träslag, lacka om de gamla, sätt nya knoppar och beslag, eller om du till exempel vill byta luckor till lådor i ett bänkskåp. Du kan även komplettera ett kök du trivs i med en köksö eller ett vitrinskåp som smälter in. Vi utgår alltid från hög kvalitetsnivå på design och material, men allt som finns på marknaden är ju möjligt att använda. Det är klart att du kan få laminat på spånskiva istället för massivt trä i köksluckorna om du vill det, eller komposit istället för natursten i bänkskivan. Eller något annat. Du väljer!

Text: Tobias Christoffersson

Annons