Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 13 mar 2024

Så odlar du dina grönsaker hemma i köket – året om

Framtidens köksträdgård finns i ditt kök eller vardagsrum. Faktum är att framtiden redan är här. Nicklas Larsson på Smoothcrops berättar om hur du odlar dina egna grönsaker inomhus, utan jord, på minimal yta, året runt.

Det kallas hydroponisk odling, och innebär att växter odlas i ett vattenbaserat näringslösningssystem istället för i traditionell jord. Fördelarna är flera, både för det enskilda hushållet och för miljön och jordens resurser i stort.

Större skördar, mindre resurser

– Hydroponisk odling ger större skördar på mindre yta, samtidigt som du minskar vattenförbrukningen med upp till 90 procent jämfört med traditionell odling. Du kan odla året runt oavsett klimat och säsong och du kan odla inomhus i princip var som helst. Genom att odla hemma minskar vi vårt beroende av importerade grönsaker, behovet av transporter och vår miljöpåverkan, säger Nicklas Larsson på Smoothcrops, ett innovationsföretag som utvecklar och säljer hydroponiska odlingssystem.

Hydroponisk odling gör det inte bara möjligt för precis vem som helst att odla sina egna grönsaker, det är också en effektivare odlingsmetod.

– Med näringsberikat vatten istället för jord får växterna hela tiden all näring de behöver och kan tillgodogöra sig den bättre och snabbare. Jämfört med traditionell odling går hydroponisk odling i genomsnitt 30 procent snabbare och ger 30 procent större skörd. Det är en smaksak, men själv tycker jag också att hydroponiskt odlade grönsaker smakar mer, salladen är krispigare!

Så går det till

Du kan odla i princip vilka grönsaker du vill hydroponiskt. Vanligast för husbehov är sallader, örter och till exempel asiatiska kålblad som växer snabbt.

– Dem kan du skörda lite grann av när du behöver från dag till dag, istället för att till exempel köpa hem ett helt salladshuvud där du kanske hinner använda halva innan den vissnar. Tomat, gurka och chili är exempel på grönsaker som tar lite längre tid och lite mer plats men ger jättefina skördar, säger Nicklas.

För dig som vill prova på, så har Smootchcrops ett vertikalt odlingssystem för att få plats med så mycket grönt på så liten yta som möjligt.

– I vår hydroponiska skystack odlas plantorna staplade i våningar, med vatten och näringslösning som cirkulerar runt med hjälp av en pump. Det finns plats för 15 plantor och möjlighet att ansluta växtbelysning för effektiv odling året runt. Med systemet följer allt du behöver inklusive förodlingslåda för frön.

En odlingsstation kan förstås även bli en dekorativ del av heminredningen.

– Det är också spännande att på nära håll se sina egna grönsaker växa fram, det är många som snabbt blir väldigt engagerade i sin hemmaodling.

Text: Tobias Christoffersson

Annons