Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 8 jan 2024

Så blir du av med dina åderbråck

Du behöver inte leva med åderbråck och de besvär de kan orsaka. Idag är åderbråck lätt att behandla med modern laserteknik. Specialistläkare Ingmar Wennström berättar hur det går till och vad du ska tänka på.

Lider du av åderbråck? Du är inte ensam. En tre personer i vårt land lider av åderbråck – de flesta av dem helt i onödan. Du med?

– Åderbråck är i sig inte farligt. Vilka besvär vi har och hur vi upplever dem är väldigt individuellt: Från att påverkas negativt i sin livskvalitet för att man tycker åderbråcken ser fula ut, till att de svullnar och kliar och i värsta fall också leder till eksem och bensår, berättar Ingmar Wennström, specialistläkare och vd för Scandinavian Venous Centre, som behandlar åderbråck med laserteknik sedan snart tjugo år.

Laser och nålstick på en timme

Äldre tiders kirurgiska operationer av åderbråck var ofta smärtsamma och krävde upp till åtta veckors sjukskrivning efteråt. Idag är patienten på kliniken i cirka tre timmar och behöver sedan ta det lugnt i max 1-2 dagar efteråt.

– Hos oss börjar en åderbråcksbehandling med ett första besök på kliniken, då en erfaren kirurg gör en ultraljudsundersökning. Patienten får då direkt information om hur åderbråcket kan behandlas och vad det kommer att kosta.

Vid nästa besök sker behandlingen. Patienten får den smärtlindring som behövs och sedan tar själva behandlingen cirka en timme

– En nål sticks in bit ner på benet, varifrån laserljus förs in och värmebehandlar insidan av kärlet så att det drar ihop sig och stängs. De förgrenande kärlen tar vi sedan bort med en slags virknålsteknik. Allt som syns efter behandlingen är små prickar från nålsticken, och även de försvinner hos de allra flesta inom ett år, säger Ingmar.

Även ådernät kan behandlas lätt

En åkomma som är besläktad och ofta nämns i samband med åderbråck är ådernät. Ådernät är ansamlingar av tunna, tunna ytliga kärl som bildar blålila eller röda fläckar, inte sällan kring fotknölen, på utsidan av låret eller i knävecket. Även ådernät kan behandlas, genom en injektion av ett läkemedel i huden eller med så kallad hudlaser.

Ingmar Wennström har framför allt ett råd att till dig som ska söka behandling för åderbråck eller ådernät:

– Vänd dig till klinik med stor erfarenhet av just dessa behandlingar och med specialiserad personal. Vi var först i Sverige med laserbehandlingsmetoden har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Borlänge och mottagningar på ett flertal andra platser runtom i landet.

Text: Tobias Christoffersson

Annons