Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 21 apr 2022

Rustik elegans med sjysta fårskinn

Fårskinn har klätt, prytt och värmt människor i tusentals år. Även i hemmen har fårplädar alltid älskats för sina funktionella, dekorativa och statusmarkerande egenskaper. Villanytt tittar på fårskinnens plats och egenskaper i nutida inredningar, och guidas av Anne-Mette och Amanda på webbshopen faarskinn.se

Äkta fårskinn har förmågan att se tjusiga ut, oavsett om man placerar dem på golvet, soffan, stolen eller väggen. Amanda Özek instämmer:

-Ja, de tillför en känsla av närhet till naturen och traditioner, samtidigt som de ger hemmet en rustik och mysig look. Och, de funkar faktiskt i alla interiörer. I ett hem kan fårskinnet utstråla en viking-look, medan det kan upplevas som exklusivt och elegant i ett annat hem.

Man kan matcha skinnet med möblerna och hemmets material genom att välja bland många naturliga färgtoner, eller moderna färgningar som exempelvis starkt rosa. Särskilt i strama miljöer med hårda material, eller skandinaviskt minimalistiska hem, kan fårskinn mjuka upp atmosfären på ett trivsamt och inbjudande sätt.

Olika arter, olika päls

Amanda visar oss e-butikens många olika pälstyper där de isländska fårskinnen känns igen på den långa och tjocka pälsen, som ofta syns i vikingafilmer.

-De tibetanska har finare strån som ger en lenare päls, ofta kort och lockig. Den finns i snygga färgningar, från ljusa till mörka naturnyanser. De populäraste är kanske de Nya zeeländska fårskinnen, ett mellanting i hårlängd, tjockhet och lockighet som också färgas i olika naturlika toner.

Vi noterar också lammskinn i lite större i format, med vackert lockig, tät och kortklippt päls.

-Ja, det är från gotländska får som är mycket omtyckta i Skandinavien.

Kolla sjysta märkningar

Villanytt frågar vad man ska tänka på innan man köper ett fårskinn? Amanda tipsar:

-Fråga om de är tillverkade enligt certifieringen ISO14001, eller har märkningarna Woolmark eller Inhouse safety. Då vet du att fårskinnet är helt giftfritt och att djurhållningen, garvningen och färgningen har skett kontrollerat, med bästa hänsyn till naturen och djuren.

Hon förklarar att deras skinnprodukter kommer från får som hållits för livsmedelsproduktion, där de fantastiska skinnen inte används. Man kan alltså se fårskinnsvaror som ett optimalt omhändertagande av värdefulla resurser.

Text: Tom Swales

Annons