Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Golv/Mattor | Inredning 28 okt 2023

Renovera gamla golv och spara stora pengar

Återbruk är ett område som växer rejält inom byggbranschen. Genom att återanvända befintliga material i bostaden vid renoveringar finns det stora kostnadsbesparingar att göra samtidigt som man kan minska sitt klimatavtryck. När det handlar om golv är det extra tydligt.

Thomas Hildingsson på TH:s Trä- och betongslipning menar att kan spara stora summor på att restaurera befintliga golv, och det går oftast betydligt snabbare än att lägga in nytt.

– Att renovera ett befintligt trägolv kostar ungefär en tredjedel så mycket som att låta lägga in ett nytt fint trägolv.

Han menar att det egentligen inte finns några begränsningar på vare sig ålder och slitage när det kommer till att renovera trägolv.

– Många tror att golven är utdömda, för de ser ofta bedrövliga ut efter många års nötning och användning. Men det går att få tillbaka skönheten och charmen i alla trä- och parkettgolv så länge det finns minst 2 mm riktigt trä i ytan.

Enklare att renovera än att bygga nytt

Thomas Hildingsson konstaterar att kunskapen inte alltid är så stor hos beställare.

– Många river ut och byter ett fint gammalt golv mot ett nytt, eller lägger det nya ovanpå. Då tillkommer också ofta mer arbetsmoment som att dörrar ska bytas eller kapas samtidigt som lister och foder måste köpas nya.

Det går ofta också betydligt fortare att renovera ett golv än att lägga in ett helt nytt.

– Ett vanligt rum är ofta färdigt på drygt två dagar medan det kan ta betydligt längre att riva ut ett gammalt och lägga in nytt. Man vet ju aldrig heller vad man hittar under det gamla golvet.

Resultatet blir minst lika bra

Det fina med att renovera sitt golv är också att man kan få det precis som man vill.

– Det finns en rad olika ytbehandlingar att välja på och du kan själv bestämma exakt vilken kulör och nyans du vill ha på golvet, något du inte alltid kan med ett nytt golv, menar Thomas Hildingsson.

Något som inte alla vet är att ett renoverat golv också innebär ett bättre skydd.

– Om du till exempel lackar eller oljar ett befintligt golv går ytbehandlingen ner i springor och mellan tiljorna. Ett nytt golv har bara lack på ytan. I springor och glipor finns du inget ytskydd om det till exempel råkar rinna ner saft, kaffe eller vin.

Många tänker också att det blir lika mycket eller kanske till och med mer damm av att slipa jämfört med att riva ut alltihop. Men om din hantverkare är certifierad renoverare arbetar de med dammfri slipning och har stora dammsugare kopplade på maskinerna.

– Sedan vi började med det kan vi dels se ett stort lyft för våra anställdas arbetsmiljö, men även för kunderna som slipper ta bort allt i rummet eller huset.

TH:s Trä- och betongslipning är ett av få golvföretag som gör resilient renovation, dvs renoverar vinyl-, plast- och linoleummattor, så kallade halvhårda golv.

Har man inte möjlighet att renovera ett befintligt golv rekommenderar Thomas att man lägger in ett nytt trägolv av god kvalitet.

– Då kan man renovera det när det har blivit nedslitet istället, så är man inne i kretsloppet i alla fall så småningom!

Annons