Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | Mäklare 18 jan 2022

Rätt bostadsvärdering ökar chanserna för vinst och lån

VILLANYTT: Det finns många skäl till att veta värdet på sin villafastighet eller bostadsrätt. Ibland duger en statistisk jämförelse av ett kostnadsfritt online-verktyg, men för andra syften kan en unik värdering av en mäklare krävas. Villanytt sammanställer här goda råd för din bostadsvärdering, med värdefull information från källorna Bostadsaffärer.se och Boupplysningen.se.

Det finns tre tillfällen då det är extra viktigt att ta reda på det korrekta marknadsvärdet för din bostadsrätt eller villa. När du ska utöka bostadslånen, för att renovera eller bygga ut, så är värdet intressant för både dig och banken. Värdet på bostaden kan avgöra huruvida du blir tvungen att betala amortering, och påverkar även bankens risk, och därmed även låneviljan. När du ska försäkra bostaden så är det också bra att få det rätta värdet på papper. För även om du köpte lägenheten långt under marknadsvärdet, så vill du ju få ut marknadsvärdet om hemmet brinner upp. Men, allra vanligast är att värdera bostaden inför en försäljning. Det hjälper dig att begära korrekt pris och avgöra vad som är generösa eller skamliga bud. Men vad slutpriset verkligen blir varierar naturligtvis helt beroende på intresset för bostaden, hur bråttom du har och många andra faktorer.

Gratis värdering online

Det finns många vägar till att få sin bostad värderad online, helt utan kostnad. Med webbtjänster och appar som är gratis kan du få en värdering som främst baseras på försäljningsstatistik för liknande bostäder i området. Ju färskare de tidigare försäljningarna är, och ju mer lik din bostad är dessa, desto säkrare blir värderingen. Träffsäkerheten för radhus, seriebyggda villor i samma område och lägenheter i närliggande fastigheter är alltså relativt god. Men en automatiserad webb-värdering av en unik villa bör betraktas som en osäkrare siffra. Tre exempel på sidor som har verktyg för kostnadsfri online-värdering är: Blok.se, booli.se och svenskfastighetsförmedling.se – och ännu fler finns såklart.

Ju fler parametrar desto säkrare värdering

En gratis värdering online kan främst vara ett snabbt och enkelt sätt att få en indikation på vad din bostad är värd. Vissa värderingstjänster erbjuder visserligen möjligheter att fylla i specifika egenskaper för bostaden, som till exempel boyta, antal rum och bostadens skick. Men om du däremot ska gå vidare med försäljning så får du en säkrare värdering om du anlitar en mäklare. Kanske vill du i stället utöka bostadslånen, för att finansiera en renovering eller utbyggnad? Ja, då kan banken till och med kräva en professionell och dokumenterad värdering, som kalkylerar med alla parametrar.

Värderas i relation till efterfrågan och egenskaper

En marknadsvärdering är en bedömning av det pris som bostaden förväntas säljas för, om den skulle läggas ut på marknaden idag. Marknadsvärdet är alltså en färskvara som oftast anges med ett prisintervall, som exempelvis ”2 000 000 kr +/- 200 000 kr”. Några faktorer som har stark påverkan på bostadens rätta värde är läget, storleken, utsikten, skicket och jämförbara försäljningar i området. Tillgången, det vill säga antalet övriga bostäder som lockar samma målgrupp, avgör värdet. Utseende och materialval är andra egenskaper som påverkar, tillsammans med bostadens driftskostnader eller bostadsrättsföreningens ekonomi.

Faktorer som påverkar statistisk uppskattning

Digitala värderingstjänster som ber dig fylla i många uppgifter om bostaden är inte mindre smarta, än de webbtjänster som ger dig ett värde utan vidare frågor. Ju mer exakt du kan ange påverkande egenskaper, desto närmare sanningen blir marknadsvärderingen, även när den baseras på statistik. Vissa avancerade statistikvärderingar kan kalkylera med värdet av ett visst våningsplan, byggnadstypen, fastighetens ålder, eventuell balkong med soligt läge. Om en lägenhet har rymliga förråd, hiss, högt i tak eller kakelugn så bör det också höja värderingen.

Ärlighet ger exaktare värdering

Villanytts sista råd är att inte falla för frestelsen att endast uppge värdehöjande faktorer. Visst kan du laborera fram en hög värdering för din lägenhet på 25:e vången, med utsikt över staden. Men om du hemlighåller att hiss saknas, så kommer du bli besviken när buden kommer efter visningen.

Text: Tom Swales, Villanytt

Bild: Mikhael Nilov, CC.

Annons