Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 19 maj 2024

Premiär för nya designlampor

Den 2:e februari lanseras de första lamporna i designsamarbetet mellan Studio Lisa Bengtsson och lamptillverkaren By Rydéns i Gnosjö. Villanytt tittar närmare på de intressanta formerna, så häng med!

Lisa Bengtsson har designat den nya taklampan Lou Lou och den lika färska bordslampan Viva La Diva. Båda lanseras nu av By Rydéns. Bägge lamporna kännetecknas av designern Lisas passion för det där lilla extra som gör att resultatet blir iögonfallande. Hon beskriver lampan Lou Lou:

-Inspirationen kommer från en pion, med dess många lager av blomblad som öppnar upp sig på ett sobert och skirt sätt. Med hjälp av böjbara stålbågar kan du forma bladen precis som du själv vill ha dem. Jag skulle beskriva den som både sober och ljuvlig, men samtidigt kaxigt stor när den hänger som en blomma i taket.

Villanytt instämmer i liknelsen med en enorm pion, som blickar nedåt med ett varmt ljus vilket även skiner genom kronbladen. Det är en karaktärsfull lampa som man får betala 6 295 kronor för.

Glammig diva

Bordslampan Viva la Diva är inspirerad av art deco, men har en tydligt modern känsla.

-Jag ville skapa en diva med en ny twist, en unik och spännande armatur. Här är det extra allt – en lampfot med en cool och unik form. Den är toppad med en spännande detalj i form av tassel och leopard som verkligen ger den lilla extra touchen, förklarar Lisa Bengtsson.

Villanytt upplever att Viva la Diva ger ett glamouröst intryck. Vi noterar att lampfoten är gjord av svart keramik, ljusklotet är av opalvit glas och priset blir 3 995 kronor uti handeln.

Bubbligt kaxiga

Studio Lisa Bengtsson är kanske främst bekant för sina textilmönster. Även om de även skapat lampskärmar så är samarbetet med By Rydéns första gången som Lisa formger kompletta lampor:

-Ja, det har varit spännande och jag tycker Viva la Diva och Lou Lou blev otroligt bra. Det känns toppen att vi kunde få fram alla bubbliga, kaxiga, ljuva former i designen, som jag ville. Jag har min bakgrund i Gnosjö, där ByRydéns ligger. Så det kändes som att komma hem och prata samma språk, säger Lisa.

Text: Tom Swales, Villanytt
Foto: Markus Crepin Sundström

Annons