Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 12 feb 2024

Planera trädgården i etapper

Vintern är den bästa tiden för att planera trädgården. En genomtänkt plan gör att vårens första spadtag leder mot visionen. Det menar experten Linus Östlund på Skotte Garden i Värnamo som Villanytt talat med. Här ger han sina bästa råd för att skapa drömträdgården med rum för olika aktiviteter.

Det går att få en snygg och lättskött trädgård genom smarta lösningar både i material och planering.

– De flesta vill ha en superfin trädgård men vill helst slippa att lägga ner för mycket tid på trädgårdssysslor. Därför är ett bra sätt att ta det stegvis, säger Linus Östlund.

Jobba med olika rum i trädgården

Ett sätt är att dela upp trädgården i avgränsade områden från början. Har man inte tid eller förmågan att göra det själv, anlita då en trädgårdsexpert.

– Framför allt behöver man ställa sig frågan hur mycket tid som man vill lägga på odling och sin trädgård, säger han.

Andra frågor att ställa sig är vilka funktioner och behov som finns i trädgården, som sittplatser för kvällssol och morgonsol, plats för skugga, vilka bär, frukt och grönsaker som ska odlas och behövs det plats för gräsklippare och kompost.

– Avgränsningar kan man göra med stenpartier, staket och kantband längs rabatterna. Kantband begränsar även att ogräs sprider sig. Plantering i krukor och odlingslådor, staket samt olika platser att sitta på ger en känsla av rum. Växter i olika höjder och spaljéer skapar variation, säger han.

Ätbart direkt från trädgården

Trenden att odla egna grönsaker, kryddor och bär i krukor, odlingslådor och planteringskrage håller i sig. Vid odling av det som ska ätas är det viktigt att använda lämpliga och tåliga material för ändamålet.

–Våra odlingslådor är miljövänliga och håller över tid. Krukor i cortenstål är populära. De får också med tiden en rostig fin yta men kärnan av stål som gör den tåligt så den kan användas under lång tid, säger Linus Östlund.

Fördelen med mindre krukor och odlingslådor är att det även går att flytta runt i trädgården. Då går det att hitta bästa läget för olika växter som trivs olika i sol eller mer skuggigt genom att prova sig fram. Han tipsar om att hellre börja med att odla i liten skala med en kruka, en planteringslåda eller en planteringskrage och sedan komplettera med fler allteftersom odlingen utökas. Här är varje trädgård unik.

–Vi försöker anpassa våra produkter så att det ska finnas något för alla, säger Linus Östlund.

Text: Karin von Scheele Pettersson

Annons