Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 12 feb 2024

Nya köksblandare med finess

Villanytt kollar in de två nya köksblandarna, Harmonized K2 och Harmonized K2P, från det svenska märket Scandtap. Vi hittar flera egenskaper i materialet, funktionerna och designen som lovar gott och gör oss nyfikna.

VILLANYTT: Harmonized finns redan som badrumsblandare, men nu kommer två nya syskon med tillägget ”k”. Bokstaven står för kök, eller kitchen, och pipen har en höjd som underlättar disk och sköljning under vattenstrålen. Pipens form är stiligt rundad, likt en geometrisk halvcirkel och bidrar till den avskalade minimalismen som många förknippar med Scandtap och moderna interiörer. Att vredet och pipen är separata enheter medger en friare placering. Som vänsterhänt vill man kanske ha vredet på vänster sida, eller placerat närmare användaren så att vredet lättare kan nås av barn och andra med kortare räckvidd. Versionerna ”K2” och ”K2P” skiljer genom att den senare har utdragbart munstycke, vilket är mycket omtyckt.

Bred färgpalett

En spännande möjlighet med köksblandarna, Harmonized K2 och Harmonized K2P, är färgvalen. Man kan nämligen välja mellan fyra olika färger, vilket ger stor frihet när man stylar sitt kök eller badrum. ”Classic” är den allra nyaste finishen och den kan beskrivas som silverfärgad och högblank. ”Sand” heter ett färgalternativ med varm guldkulör och blank yta. ”Shadow” är den svarta färgen med borstad yta, som ger en tidlös elegans. ”Original” är den fjärde looken och då får man en elegant borstad yta på det neutrala och rena rostfria stålet.

Likt Scandtaps övriga produkter är även de här nya blandarna av rostfritt stål, vilket ger flera fördelar. De är helt blyfria och har en tåligare yta än traditionella blandare av exempelvis förkromad mässing. Att de invändiga kanalerna och väggarna är släta gör att beläggningar och bakterier inte får fäste. Beläggningar är annars ett vanligt problem för mekaniken, funktionerna, vattenflödet – och i viss mån även hygienen.

Cold-start och neoperl strålsamlare

De nya köksblandarna, Harmonized K2 och Harmonized K2P, har så kallad cold-start-funktion. Det betyder att när du börjar spola, med vredet i mellanläget eller riktat mot dig, så kommer kallvatten. Det kanske du upplever i alla kranar men faktum är att det oftast är ett ”ljummet läge”, mitt emellan varmt och kallt, även om varmvattnet kommer något senare. Men i kallstartläget så spolas inget vatten ur varmvattenledningarna närmare kranen, och det är energibesparande. För varje kort och slentrianmässig spolning med vredet i ljummet läge, så slösas dyr energi ur husets varmvattenmagasin, eller ur kommunens centrala varmvattensystem. Det betyder också att man minskar risken för att dricka eller laga mat med vatten ur varmvattenledningarna som kan innehålla bakterier. En fin detalj är på dessa nya köksblandare är den riktbara strålen som är härligt mjuk, eftersom den har en så kallad neoperl strålsamlare.

Text: Tom Swales

Annons