Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 24 apr 2023

Njut våren med rätt handskar i trädgården

Finlir vid odlingsbord eller röjning av snår kräver helt olika trädgårdshandskar med olika funktioner. Villanytt vände sig till Carina Mollsjö, designer på Hestra Gloves för att reda ut hur man väljer rätt.

Trädgården har gett många en ny dimension till bostaden. Uteplatserna blir större, man flyttar ut vardagsrum och kök och samlas kring eldfat eller pizzaugn. Vi odlar också våra egna grönsaker, skaffar egen kompost och till och med hönor har blivit en vanligare syn.

– Det nya utelivet är en stark och tydlig tendens, det verkar som vi vill tillbaka till rötterna och naturen. Denna trend påverkar såklart vilka arbetsredskap vi behöver och även handskar, och det finns ett stort intresse för att ha rätt grejer, säger Carina Mollsjö som är designer på Hestra Gloves.

Finlir – mjuk och tajt

Om du ska jobba med finlir i trädgården är det skönt med en handske som är tunn och med en mjukhet för att få fingertoppskänsla. Det är också otroligt viktigt med passformen, den får inte vara för stor eller sladdrig, utan ska sitta tajt som en andra hud, berättar Carina.

– Till exempel Hestras handske Pro Planter är framtagen för detta användningsområde. Handsken är gjord av sämskskinn som är mjukt, fint och har en bra greppyta tack vare sämskskinnets mockaliknande yta på båda sidor. Tillsammans med stretchig hampatrikå blir den följsam och enkel att jobba med.

Roshandske skyddar mot taggar

Motsatsen till handskar för detaljarbete är en robust roshandske för den som ska klippa taggiga buskar eller röja loss i grova snår.

– Här föreslår jag en handske helt och hållet i grovt, slitstarkt getskinn, till exempel Hestras Garden Rose Glove. Handsken bör ha en lång krage upp till armbågen som skyddar underarmen mot taggar. I handflatan är det också bra att den är förstärkt med vaddering så att du kan hantera sekatör och sax med lite avlastning i handflatan. Det är också bra med extra skydd mot knogarna, säger Carina.

Handskar för eld och värme

Att allt fler bränner sly i trädgården eller måste hantera det där snygga eldfatet kräver också sin handske. För dessa tillfällen finns rejäla arbetshandskar i naturligt värmeskyddande läder. Dessa är också förlängda i kragen för att skydda mot lågor och gnistor, som till exempel i Pro Ranch Glove.

– Om användningsområdet är mer generellt som att gräva och greja, rekommenderar jag en riktig ”workwear” handske som tex Kobolt Denim och Classic Denim med slitstarkt material både i denim och getläder, säger Carina.

Så slutligen, vad är viktigast vid valet av handskar i trädgården?

– Generellt vill jag säga, undvik stela, billiga material. Hitta rätt storlek och passform för rätt användningsområde. Det viktigaste är att handsken sitter bra på handen, att du kan arbeta med det som den är tänkt för och att den har ett material som är anpassat efter användningsområde. Då har du en bra handske att slita med i många år framöver, skrattar Carina Mollsjö.

Text: Eva Rydinger

Annons