Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 24 apr 2024

Njut av dagen i småländsk herrgårdsmiljö

Sugen på en minisemester? Varför inte njuta av dagen – och kvällen och natten – i småländsk herrgårdsmiljö? Pelle Hjortblad på Toftaholm Herrgård tipsar om rofylld avkoppling i naturskön miljö, gourmetmat i 1600-talsvärdshus och övernattning på vattnet.

En plats som ansetts vacker i 635 år jämnt måste väl vara ett säkert kort för ett besök? Invid sjön Vidöstern norr om Ljungby och öster om Växjö fann nämligen Jöns Skötta, senare adlad Stenbock, för gott att slå sig ner redan år 1389. Av borgen han byggde återstår blott en mindre ruin, och istället är det en gulmålad träbyggnad från slutet av 1800-talet som pryder platsen: Toftaholm Herrgård. En av flera fina och välbevarade småländska herrgårdar som idag är populära resmål för till exempel en minisemester på en till två nätter.

Natur och avslappning

– Hit kommer våra gäster framför allt för en rofylld vistelse i naturskön miljö. Herrgården ligger alldeles nere vid sjön, på östra sidan med härlig eftermiddags- och kvällssol. Med vårt läge tre minuter från E 4:an tar det bara en timme från Jönköping och Halmstad och två timmar från Göteborg, Malmö och Kalmar att ta sig hit, berättar Pelle Hjortblad, som driver Toftaholm med sin familj.

Det typiskt småländska landskapet med skog och öppet landskap blandat med vackra sjöar bjuder in till såväl vandring och cykelturer som bad, fiske och paddling – allt efter vad du är sugen på.

– Vi har ett eco-spa precis nere i strandkanten med vedeldad bastu och badtunnor för avslappnande stunder efter dagens utflykt. Våra rum inne i herrgården går i äldre stil, men vi har också ett mycket speciellt alternativ: Sjösviten, en iglooliknande flytande byggnad, avskild och med panoramautsikt över sjön. Med badstege på sommaren och eget isfiske inifrån på vintern!

Gourmetmat i historisk miljö

Toftaholms äldsta intakta byggnad är Den Gyllene Abborren, ett värdshus med rötter ända tillbaka till 1600-talet. Här kan gästerna njuta av gourmetmat i en genuint historisk miljö.

– Vårt kök är en hyllning till den småländska skogen, naturen och vår egen rika historia. Vi arrangerar återkommande avsmakningsmenyer på femton rätter för en begränsad grupp på tolv personer. Då får alla sitta runt samma bord och dela kvällens upplevelse, det brukar bli många samtal, skratt och trevliga möten, säger Pelle.

Det händer även andra saker på Toftaholm, som kallar sig Händelsernas Herrgård:

– Grillkvällar, mordmysterium, 70-talsfest och gästspel av kända kockar är några av de saker som står på programmet i år.

Text: Tobias Christoffersson

Annons