Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 16 dec 2021

När är det läge att dränera huset?

Hösten är den tid på året när många villaägare plötsligt upptäcker förändringar på väggarna i källaren. Färgsläpp eller fuktfläckar är en indikation på fuktskador som kan kräva markarbeten för att få ordning på dräneringen. Vi ber Johan Josefsson på Ljungskile Entreprenad att förklara vad man bör tänka på och hur man kan förebygga problem.

När färgen släpper på målade betongväggar eller fuktfläckar dyker upp på inredda källarväggar gäller det att vara uppmärksam på att huset kan ha drabbats av fuktproblem. På en rå betongvägg bildas i stället kalkavlagringar som till utseendet påminner om vita blommor.

– Vatten rinner inuti väggarna, uppifrån och ner i huset. Så ofta är det först i källaren eller i husgrunden som problem med fukt och läckage upptäcks, säger Johan.

Dagvatten måste samlas upp och ledas bort från huset

Dagvatten är det regn- och smältvatten som avrinner på markytan. För att husgrund och källarväggar ska hållas så torra som möjligt måste dagvattnet ledas bort från huset.

Att samla upp regn- och smältvatten från taket i tunnor fungerar bra om man bara tänker på att tömma dem. Även hängrännor och stuprör måste rensas regelbundet från löv, kvistar och kottar. Det gäller inte minst äldre hus vars stuprör ofta saknar lövsilar. Hur och var man placerar träd och buskar runt huset spelar också roll.

– Växter ska helst inte planteras nära husväggen. Deras rotsystem är bra på att leta upp vatten och tar sig rötterna in i rören kommer det förr eller senare att skapa problem, säger Johan.

Ta hand om dagvattnet

Alla typer av tomtmark innehåller fukt men en svampig gräsmatta är ett tydligt tecken på att det finns för mycket vatten i marken. Har tomten fallande ytor där marken sluttar ner mot huset måste ytvattnet stoppas med dräneringsrör eller ledas bort med en avskärande dränering.

Underhåll är bästa skyddet för huset. Men alla tänker kanske inte på att avlopps- och dagvattensystemet behöver rensas och spolas. Uppstår dräneringsproblem fasar många villaägare för att hela tomten ska saboteras av markarbetet.

– Det är lite synd för givetvis får de en fullt återställd yta efteråt. Dräneringsarbetet är också en möjlighet att göra förbättringar på tomten, säger Johan.

Vintern bra tid för markarbeten

Krävs ett mer omfattande dränerings- och markarbete är vintern den bästa årstiden. Då är det lättare att ta sig fram med olika maskiner på tomten och risken för skador i trädgården minskar.

– Ett väl genomfört dräneringsarbete håller i 20–25 år så det är en klok investering som dessutom ökar husets värde. Allt dokumenteras noggrant och bilder tas både före, under och efter arbetet, säger Johan.

För hus som är äldre än fem år gäller dessutom ROT-avdrag för arbetskostnaden. Att ha koll på hur husets och tomtens dräneringssystem fungerar skapar ett tryggt boende.

Annons