Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Sport 15 maj 2023

Mycket arbete till perfektion på en golfbana

Bakom den vackra naturupplevelsen kring en golfbana ligger det mycket arbete, tid och engagemang. Året om. För att greenerna ska vara perfekta till säsongen arbetar greenkeepern hela året och många klubbar lever på att de får hjälp, många gånger av ideellt arbetande personer, under högsäsongen. Örjan Gustavsson på Årjängs Golfklubb berättar hur de på anläggningen har fokus på greenerna, servicen och restaurangen.

En golfklubb lever på att deras greener är välskötta och i bra skick. Den banarkitekt som ritat banan har lagt mycket fokus på att det förutom svårighetsgrader ska bli en vacker naturupplevelse, med vyer, grönområden och kuperad terräng.

Redan på hösten efter golfsäsongen är över påbörjas arbetet för nästa säsong. Alla maskiner blir ordentligt genomgångna och banan förbereds för vintervilan. På våren behöver de olika grässorterna klippas, dressas, vertikalskäras och ibland stödsås. Green, fairway och ruff har olika arbetsmoment och bunkerns kanter ska klippas.

För oss är hela anläggningen viktig, säger Örjan, men utan perfekta greener vill ingen spela. Förutom den vackra miljön som vi har är det många som kommer för att vår restaurang anordnar trubadurkvällar och har öppet både förfrukost, lunch och middag för alla våra gäster. Både de som kommer över dagen och de som stannar kvar längre.

Kunskap och utbildning krävs för att gräset ska bli rätt

Som greenkeeper på en golfbana har du kunnig i hur det olika grässorterna ska skötas och marken under ska behandlas för att det lagom till säsongen ska grönska. Många anläggningar har börjat med naturgödsel för att även vara miljömedvetna och varje dag under högsäsong måste gräset klippas.

Vi har en heltidsanställd greenkeeper, säger Örjan, men under säsongen behöver han mycket hjälp för att banan alltid ska vara spelbar och i gott skick. Sly ska röjas, bunkrar ska krattas och ibland fyllas på. Det är mycket arbete men också mycket tillfredsställande.

Alla väderlekar och årstider har sin tjusning

För en riktig golfare spelar inte väder och vind någon roll. Det är mer utmaning än hinder. Alla är inte riktig så entusiastiska men kan njuta av en golfbana ändå. Känna vinden och dofterna, se de olika nyanserna av grönt, som sägs skapa lugn och harmoni.

Vi har samarbete med andra verksamheter i närområdet, säger Örjan, för de som vill ta en paus i golfandet eller för de som inte spelar. Du kan även njuta av god mat och underhållning hos oss. En helhetsupplevelse med natur, miljö, mat och dryck och trevliga människor.

Text: Sabine von Borgstede

Annons