Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 28 feb 2022

Möblera permanent och helt uppåt väggarna

Trenden är uppenbar. En platsbyggd bokhylla är som en klickmagnet för bostadsannonsen. Rasmus Lundin vet. Som finsnickare på egna företaget Lundins Snickeri, förverkligar han våra platsbyggda inredningsdrömmar.

Rasmus Lundins drömprojekt är det som får ta tid. Som att ta sig an en gammal kåk från 1900-talet, med bröstlister och höga socklar. Gärna också en önskan om platsbyggd vinförvaring och en generös bokhylla med stilenliga profiler.

– Hantverket håller på att försvinna, samtidigt finns en efterfrågan. Många vill återställa till den gamla sekelskiftesstilen och nöjer sig inte med släta foder och lister.

Maxa utrymmet

Att bygga möbler på plats har sina fördelar. Förutom att det snyggt är det ett sätt att maximera utrymmet i bostaden då måtten på möbeln går att anpassa.

– Väljer du en platsbyggd möbel tröttnar du inte, den blir en del av bostaden. Möbeln lever längre – det är inte slit och släng. Jämfört med en billig möbel från ett möbelvaruhus är det lättare att ta det lite lättvindigt utan känslomässiga kopplingar, säger Rasmus Lundin.

Rasmus Lundin tycker att det är bra om man har en så klar bild som möjligt om vad man vill uppnå innan man startar upp projektet. Ska det vara förvaring eller bara en uppvisning? Hur stor är budgeten? Belysning eller inte?

– Det är roligt när kunder vet vad de vill ha och är intresserade. Och det är roligt att bli utmanad. Man kan gå all in och bygga allt från början, men det går också att köra en mellanväg och utgå från en Ikea-stomme, till exempel om man ska göra en garderob. Tänk igenom och ta fram inspirationsbilder! tipsar Rasmus Lundin.

Vad kostar det?

Som tumregel räknar Rasmus att man kan räkna med ca 5 000–7 000 kr/kvadratmetern. För det måste vara bra grundmaterial och det kostar. Det som också kan tillkomma är belysning och särskilda profiler på luckor och gavlar.

– Allt är handgjort. Varje yta är bearbetad på något sätt. Allt är slipat, allt är målat. Det tar tid! Men så är livslängden också längre. Ja, det är lite dyrare men det har du igen när du säljer bostaden, menar Rasmus Lundin.

Så när är det mindre lämpligt att bygga möbler på plats?

– Om du har en hyresrätt är det kanske inte den bästa lösningen, annars finns det inga begränsningar. Man får lägga sig på rätt nivå. Är det en etta behöver man kanske inte göra världens största bokhylla, avslutar Rasmus Lundin.

Text: Eva Rydinger

Annons