Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 28 nov 2022

Många siktar på evenemangstäta Östersund i vinter

Den här vintern kommer Östersund vara ett av de mest populära besöksmålen. I samband med att rekordmånga stora internationella sporttävlingar går av stapeln i Jämtlands metropol, så bubblar det av glädje, spänning och festligheter under hela vintern. Eftersom Östersund är säsongens snackis, så kollar Villanytt vad som fått en sådan bredd av besökare att planera en tripp till staden.

Östersund och närliggande Åre ligger visserligen alltid i topp bland svenskarnas mest lockande skidorter. Att den stora skidtestarhelgen i november lockade mängder var alltså inte oväntat. Men de besökare som i år vill uppleva de stora internationella tävlingarna har bland annat siktet inställt på EM i curling (19–26 nov), samt Para-VM i längdskidor och skidskytte (båda 20–29 Jan). Även Ishockey-VM för U18-damer (8–15 jan) omgärdas av stort intresse och förväntade besöksskaror. Men, kanske världscupen i skidskytte (9–12 mars) kommer märkas mest, både på plats och i media. Få förknippar kanske vintern med motorsport, men den som vill uppleva fart och kraftfulla motorer, har ett spektakulärt event att se fram emot:

-Ja, Arctic Cat Cup är Europas största crosstävling för snöscooter. I år firar cupen femtioårsjubileum, så missa inte 21–22 januari på Östersund motorstadion, tipsar Elisabeth Richardsson på Visit Östersund.

Datumen 23–26 februari är inringade i många familjers kalendrar. Då åker ungdomar från Sverige och Norge till Östersund för att delta i Nordiska Ungdomsspelen, och självklart följer många föräldrar och syskon med.

 På is och snö för rena nöjet

Vid sidan av tävlingarna så kommer många svenskar till den jämtländska huvudstaden, för att åka på is och snö för rena nöjet. Få platser har ju 89 km preparerade längdskidspår mitt i staden, ett stort spårsystem på den frusna Storsjön för skidor, långfärdskridskor, promenader och vintercykling. Och de som har sina slalomskidor och snowboards i packningen, har siktet inställd på de två stadsnära slalombackarna, med utsikt över Östersund och fjällen.

Kommer för mat, konst och dans

Men tävlingarna och vinstersportnöjet genererar också ett drag för helt andra intressen och besökare. För i samklang med den här eventsäsongen passar Östersunds butiker, restauranger, kulturanläggningar, hotell och företag på att bjuda på extra glädje som attraherar.

-Visst. Många besökare har redan upptäckt att här finns mycket gott att smaka på, vilket är en anledning till Unesco utnämnt Öresund till Creative City. Nationalmuseum i Jamtli märker också ett stort intresse för den stora utställningen ”Ideal och verklighet – Nordisk natur”, med bland annat verk av Bruno Liljefors. Att Sveriges tre mest ikoniska dansband, Vikingarna, Lasse-Stefanz och Streaplers, spelar här på Norrlands Största Dansgala kommer locka en stor danspublik den tionde december. Och för många som lever i den omgivande regionen är Östersunds unika butiker, mysiga innergårdar och restauranger ett populärt utflyktsmål, berättar Elisabeth Richardsson.

Text: Tom Swales

Annons