Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 11 maj 2023

Magin på ett slottshotell

Att bo några dagar på ett riktigt slott är en upplevelse utöver det vanliga. Lasse Nilsson på Thorskogs Slott, vinnare av tävlingen Årets Slottshotell 2022, berättar vad du kan och ska förvänta dig av ett bra slottshotell.

Du behöver inte vara kunglig, adlig eller stjärna i ett tv-program för att kunna bo på ett äkta slott – i alla fall i en eller ett par nätter. Runtom i framför alla södra och mellersta Sverige finns ett antal slottshotell, redo att välkomna dig för en vistelse utöver det vanliga. Kalla det lill-semester, kalla det dröm-weekend, kalla det flykt från vardagen på tu man hand till en speciell plats – för det ska vara och kännas speciellt att bo på slottshotell.

Leva upp till magin

Någon som utan att överdriva vet mycket om att skapa det där speciella är Lasse Nilsson på Thorskogs Slott i Bohuslän. Han har inte bara drivit slottets hotell- och besöksverksamhet i mer än tjugo år, Thorskogs Slott har också två år i rad vunnit tävlingen Årets Slottshotell (2022 och 2019, de två åren däremellan hölls inte tävlingen på grund av pandemin).

– Det finns en magi bara i ordet ’slott’ som skapar förväntningar, som det är vår uppgift att leva upp till och infria för våra gäster. Grunden är förstås en välskött slottsbyggnad på en vacker plats, där besökarna känner av historiens vingslag och kan njuta av vistelse, mat, dryck och rekreation i en lite mer exklusiv miljö, säger Lasse Nilsson.

Thorskogs Slott är beläget invid naturområdet Svartedalen och omges av en engelsk park som redan Carl von Linné besökte år 1750. Alla rum är individuellt inredda och stor omsorg läggs på stilfulla salonger och gemak.

Lyx och omtanke

– En gnutta lyx och personlig omtanke är vårt signum. Av ett bra slottshotell tycker jag att du som gäst ska förvänta sig att slottskänslan är levande och inbjudande. Du ska kunna slå dig ner vid en sprakande brasa i en av salongerna. Du ska mötas av hög kulinarisk nivå i restaurangen och gå till sängs mellan nystärkta lakan efter en härlig kväll. I vår personal ingår en florist som jobbar på heltid med ljus och dekorationer och en egen konditor som skapar små underverk till vårt afternoon tea.

Utöver en unik miljö att bo över och vistas i och mat, dryck och service av högsta kvalitet så kan ett slottshotell även erbjuda aktiviteter av olika slag.

– Hos oss kan skjuta lerduvor, spela golf på vår egen sex håls pitch- och puttingbana. I slottsparken kan du på kvällen bada under stjärnhimlen i vedeldade kar, och på dagen bland annat spela krocket eller boule, vara med på ett pass Qi gong eller gå på upptäcksfärd bland alla ovanliga buskar och träd. Eller varför inte bara slå dig ner i någon av utemöblerna med en kopp kaffe eller ett glas vin och njuta av det stilla sorlet från fontänen?

Text: Tobias Christoffersson

Annons