Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 14 mar 2022

Linne vävt av livet

Från ett liv i en tiomiljonersstad i södra Indien till ett annat liv vid en sjö på landet utanför Alingsås. Den resan gjorde Belinda Sandell för kärlekens skull. Mötet med den svenska naturen inspirerade henne att börja skapa egna, hållbara linnetextilier av högsta kvalitet.

Ett nytt liv, absolut, men det ska sägas att Belinda inte kom till Sverige tomhänt. Med sig

hade hon en lång erfarenhet av att arbeta för ledande märken inom modebranschen – och drömmen om att bygga något nytt och eget.

Ett underbart material

– Home is where your heart is, det är i hemmet man skapar sitt välmående. Därför ville jag börja arbeta med heminredning och textil istället för mode. Och linne är ett så underbart material. Det passar i alla miljöer, det är svalt sommartid och mysigt på vintern, och ju mer man tvättar det desto mer karaktär får det, säger Belinda Sandell.

Idag finns sedan fem år Beli Sands, Belindas eget märke för kreativa och exklusiva linne- och hemtextilier. Bordsdukar och lakan, kökshanddukar och servetter är några av artiklarna. Färgskalan är tidlös med lugna toner, gärna i beige, vitt, gult och skogsgrönt.

– Jag älskar den svenska naturen och årstidernas växlingar här i Sverige, inte minst alla färger; det är en viktig inspiration för mig i min design. Jag väljer helst färgtoner som håller i längden, året runt och oberoende av trender. Mina linnetextilier uttrycker ett kärleksband mellan två kulturer: svensk design och indiskt hantverk.

Hållbarhet i vidare mening

Miljömässig hållbarhet är grundläggande för Belinda Sandell, och det är annan anledning till att hon väljer att arbeta med linne.

– Linne är ett rent naturmaterial, hundra procent biologiskt nedbrytbart. Det binder koldioxid, producerar noll avfall och kräver mindre vatten såväl vid odling som vid tillverkning jämfört med bomull.

Samtidigt betonar hon hållbarhet i vidare mening.

– För mig är hållbarhet inte bara kopplat till själva produkten, utan även till alla människor och relationer omkring den. För mig är hållbarhet att jag vet att alla som på något sätt arbetar med mina textilier har det bra, att vi har förtroende för varandra och att våra starka sidor kommer fram och speglas i hantverket.

Av sina textilier ligger dem som hör till bord och dukning Belinda varmast om hjärtat.

– Det är vid bordet man sitter ner med dem man tycker om. Det är vid bordet man samlas, möts, äter, pratar och njuter tillsammans. En god middag ger minnen och historier, som lever kvar, även i linnet.

Annons