Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Lättare att hitta rätt hyresgäst när du ska hyra ut privat bostad

Den privata hyresmarknaden är en djungel. Både för de bostadssökande, och de som vill hyra ut ett rum eller en hel villa. Bland Villanytts läsare finns många som funderar på att hyra ut en bostad. Men oron för att få fel hyresgäst hindrar tyvärr en del att skaffa sig extra hyresinkomster. Men det finns trygga och kostnadsfria tjänster, exempelvis Bostadsportal.se, som hjälper uthyrare att hitta lämpliga personer som vill hyra lägenhet, rum eller hus.

Under de senaste tio–femton åren har förutsättningarna verkligen förenklats för att hyra ut en privat bostad. Exempelvis så är mindre hyresinkomster, under en viss gräns, skattebefriade. Och generellt så är uthyrning av privat bostad momsbefriad, oavsett hyresnivå. Dessutom har friheten att få bygga större attefallsbostäder utan bygglovskostnader inspirerat fler villaägare att investera. Det har inneburit att utbudet ökat för den som vill hyra lägenhet eller småhus, av en privatperson. Och jämfört med för tjugo år sedan, så erbjuds idag betydligt fler och säkrare online-tjänster för att hitta passande hyresgäster, och att hitta lägenheter som uthyres.

Tryggare än många annonsplatser

Ett skäl till att just sajten Bostadsportal har blivit en mötesplats för hyresgäster och hyresvärdar, beror på att det är kostnadsfritt att annonsera ut sin bostad, eller en del av den för inneboende. Kontraktmallarna som tillhandahålls upplevs som trygga, genomtänkta och juridiskt korrekta, för båda parter. Jämfört med exempelvis annonsplatser som Blocket eller Facebooks Marketplace, så är Bostadsportal mer reglerat. Exempelvis så granskas och valideras alla nya bostadsannonser och förändringar av annonsinnehållet löpande, av personalen bakom tjänsten. På så vis hålls falska annonser, olagliga villkor eller icke kontaktbara hyresvärdar borta från utbudet. En annan trygghet för båda parter är att man kommunicerar via tjänstens eget kontrollerade meddelandesystem. På så vis behöver ingen av parterna exponera sina privata mejladresser.

God möjlighet att selektera och bedöma motparten

Den som vill hyra lägenhet, likaväl som den uthyrande, har önskemål, krav och preferenser. Vid privat uthyrning av bostäder spelar magkänsla och trygghet särskilt stor roll. Den som ska hyra ut sitt fritidshus, sin villa eller söker en inneboende att dela lägenhet med måste känna tillit. På samma sätt måste hyresgästen känna tillit för den uthyrande. När den uthyrandes annons har publicerats så matchas hyresobjektet mot de som vill hyra lägenhet, rum eller hus och registrerat sin profil på Bostadsportal. De sökande läser då annonsen för den tillgängliga bostaden, och om den passar deras behov och önskemål så skriver de ett meddelande till uthyraren. Villanytt upplever att man har stor frihet att selektera och bedöma varandra, från båda parters håll.

Så, om du är intresserad av att hyra ut din bostad, sommarstuga, attefallsbostad eller bara ett rum, så kan den här tjänsten vara din lösning.

Redaktionen, Villanytt.

Bild: Mart Production

 

Annons