Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi 2 mar 2023

Läs på och jämför när nöden kräver snabbt lån

Även om snabba lån är kostsamma så kan det vara den enda lösningen när andra alternativ saknas. Det handlar ofta om nödsituationer, men snabbheten kan även skapa möjlighet när ett mycket fördelaktigt köptillfälle erbjuds. Men, om du behöver låna pengar snabbt så är oerhört det viktigt att förstå villkoren, riskerna och göra jämförelser. Här tittar vi på grundprinciperna för snabba lån.

I tider av stigande levnadskostnader och sjunkande bostadsvärden ökar risken att inte kunna betala en räkning. Följande grundprincip är då viktig att tänka på: När ett snabbt lån ställer låga krav på din betalningsförmåga eller tidigare kredithistorik, så tar långivaren en högre risk som låntagaren får betala. Därmed är de mest lättillgängliga lånen oftast de mest kostsamma för låntagare. Fördelar balanseras alltid mot nackdelar.  

Fördelar och möjligheter

Bland fördelarna med snabba lån så är snabbheten, både för ansökan och utbetalningen, den mest lockande. Att många snabba lån inte kräver prickfri betalningshistorik eller fast inkomst gör dem dessutom ofta till det enda alternativet, när man inte uppfyller kraven för traditionella lågräntelån. Långivare av snabba krediter och utbetalningar måste, likt traditionella banker, göra en kreditupplysning på din identitet. Men, för många snabblån begärs upplysningen från andra företag än UC (Upplysningscentralen). Och ju färre kreditupplysningar som UC registrerar för din identitet, desto stabilare framstår din ekonomiska karaktär vid framtida lånesituationer. Men man kan samtidigt ifrågasätta det etiska i att dölja sin tidigare lånehistorik, när man ska ta nya lån.

Nackdelar och risker

Nackdelarna med snabba lån är att de är förknippade med höga kostnader, oftast i form av hög ränta. Det kan även handla om uppläggnings- och aviavgifter, som är lätta att missa om man slarvar med att läsa lånevillkoren. Höga påminnelseavgifter och inkassokostnader kan också tillkomma om du missar betalningarna. Snabba lån har vanligen kortare löptider, det vill säga att lånen ska återbetalas relativt snabbt. Men eftersom lånen är kostsamma så är det också sunt att de snabbt återbetalas. Att kraven är låga på låntagarens ekonomiska status, innebär att det är farligt lätt att ta olämpliga lån och fastna i en skuldfälla.

Sammanfattningsvis så bör du endast i absolut nödvändiga fall ta ett sms-lån, som en tillfällig lösning.

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons