Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 4 okt 2022

Landa mjukt på måttbeställda dynor

Måttbeställda dynor i hållbart material – vilka kreativa idéer kan det väcka? Villanytt träffade Kvarnby Textils ägare Pia Clark och designern Märta Tidholm som både brinner för att göra världen lite mjukare och finare – både inomhus och utomhus.

I Mölndals Kvarnbys historiska miljö har det tillverkats textila produkter i hundratals år. Här skapas nu också framtidens hållbara produkter genom Kvarnby Textils försorg:

– Vi är stolta över att vara ett unikt företag i tiden, med småskalig och hållbar produktion i Sverige. Vi är motvikten till containerimport från lågprisländer, säger Pia Clark.

Här tillverkas måttbeställda dynor och kuddar till allt från privata hem till arkitektritade utomhusmiljöer. Det kan vara dynor till en platsbyggd loungemöbel, läderdynor till en restaurang eller helt enkelt en fönsternisch som ska bli sittplats.

Snickarglädjen trendar

En trend som påverkar intresset för måttbeställda dynor är att det sjuder av kreativitet runt om i landet. Intresset för eget skapande – DIY – är stor och det byggs platsbyggda soffor och utemiljöer, lastpallar tas tillvara och köken har förflyttats utomhus, vilket kräver något mjukt att sitta på.

– Så står man där med sin färdiga sittplats. Man tänker inte på att det kan vara svårt att hitta dynor som passar. De som hittar oss blir jätteglada när de förstår att man kan måttbeställa dynor och välja mellan både tjocklekar och ett stort antal olika färger och mönster, allt efter egna mått.

En annan stor trend som varit het under ett par år är dynor av läder och fårskinn.

– Både läderdynor och fårskinnsdynor är mycket efterfrågat. Fårskinn, läder och textil går ju också att kombinera fint och blanda i all oändlighet, säger Pia Clark.

– Nyligen fick vi en förfrågan på sittdynor i tyg kombinerat med läder till en amfiteater. Då blev vi inspirerade och tog fram en helt ny produkt till detta projekt, berättar Märta Tidholm.

Livslängden är viktig

Pia berättar att många av de dynor som finns ute i handeln har tillverkats i lågprisländer och håller oftast inte särskilt hög kvalitet.

– Våra dynor håller i många år och är tillverkade av tåliga och miljöcertifierade material av högsta kvalitet. De är smuts- och vattenavvisande, går självklart att tvätta vid behov och bleks inte av solen, säger Pia Clark.

– Vår helsvenska produktion och våra nära samarbete med våra leverantörer ger oss möjlighet att fullt ut kontrollera hela produktionskedjan, från val av material till levererade varor till kund, säger Märta Tidholm.

Stort utbud i webbshopen

I Kvarnby Textils webbshop kan man på ett enkelt sätt klicka hem en dyna som sedan specialtillverkas på beställning. Som kund väljer du själv tjocklek och måttet på dynan och kan också välja bland många kvalitéer och färger.

– Om man är osäker kan man också kontakta oss eller besöka vår studio. Vi är vana vid att ta fram rätt dyna tillsammans med våra kunder och det personliga mötet är viktigt för oss, avslutar Pia Clark.

 

Text: Eva Rydinger

Annons